Lokalisering av arbeidsplasser i Vesterålskraft har gjentatte ganger skapt bråk i eierkommunene. Vesterålskraft eies av Sortland, Bø og Øksnes kommuner, de to førstnevnte sitter på 35 prosent av aksjene hver, Øksnes med 30 prosent. Likevel ligger de fleste av konsernets 60-70 arbeidsplasser i dag på Sortland.

Da Vesterålskraft for noen uker siden åpnet et nytt salgssenter med ni ansatte på Sortland, vakte det igjen reaksjoner i Øksnes og Bø, som mener nye arbeidsplasser i selskapet bør legges til deres kommuner.

Eiermeldingen for Vesterålskraft skal nå revideres, for å tydeliggjøre de tre eiernes intensjoner med selskapet. Da denne var oppe til debatt i kommunestyret i Øksnes mandag, var lokalisering av arbeidsplasser tema også der.

- Øksnes og Bø må styrkes

Et samlet kommunestyre var enig om at det bør jobbes for en felles eiermelding, hvor det påpekes at arbeidsplasser i Bø og Øksnes skal styrkes.

- Vesterålskraftkonsernet og datterselskapene skal tilstrebe en bedre fordeling av arbeidsplasser mellom eierkommunene, heter det i vedtaket.

Det ble også vedtatt at områdekontor med lokal ledelse i Bø og Øksnes videreføres, og politikerne i Øksnes vil også at kraftkonsernet primært skal søke samarbeidsløsninger fremfor nye fusjoner.

Blir ikke eierne enige, termineres det videre arbeid med en felles eiermelding.

- Viktig at eierne blir enige

- Vi håper å få Sortland og Bø med på alle disse forslagene. Det er utrolig viktig for utviklinga av selskapet og de tre kommunene, mener John Danielsen i Øksnes Sp.

Han peker på at det til tross for et enstemmig vedtak i generalforsamlingen i 2011 om å utarbeide en strategi for å legge flere arbeidsplasser til Bø og Øksnes, stadig blir lagt nye arbeidsplasser til Sortland.

- Det er utrolig viktig at eierne nå kan enes om noe i fellesskap, og at godene ved selskapet blir delt mellom kommunene. Det skal ikke være slik at én kommune skal sitte på løsninga til alt, og høste alle godene, sier Sp-politikeren.

Danielsen ser ikke noe fordeler ved at konsernet er samlet på Sortland.

- Skal selskapet ha gode tilbud til kundene, må vi stryke lokalkunnskapen, og det gjør vi ved at folk jobber direkte i alle kommunene, spesielt montører og områdeledere.

Om eierne ikke kan enes denne gangen, mener Danielsen det kan være katastrofe for selskapet.

- Uten at eierne kan enes om noe, vil det ikke kunne holde i lengden. Salg av selskapet har ikke vært ønskelig, men om eierne ikke blir enige kan det i verste fall bli et spørsmål som reises, mener Danielsen og oppfordrer Sortland til å vise ydmykhet overfor Bø og Øksnes når de skal behandle eiermeldingen.

John Danielsen vil ha flere kraftarbeidsplasser til Øksnes. Foto: Johnny Myhr-Hansen