Eiermeldingen i Vesterålskraft skal i høst revideres, og eierkommunene Øksnes, Bø og Sortland gjør nå et nytt forsøk på å fatte likelydende vedtak. Sist dette ble gjort, kom det tilleggspunkter fra flere av kommunene, slik at man i realiteten ikke har en felles eiermelding i dag, som tydeliggjøre de tre eiernes intensjoner med selskapet.

VOL skrev onsdag at kommunestyret i Øksnes mandag fattet vedtak om hva de skal jobbe for å få med i en slik eiermelding. Her ble det blant annet vedtatt at Vesterålskraft må tilstrebe en bedre fordeling av arbeidsplasser mellom eierkommunene. Lenge har det fra Bø og Øksnes vært misnøye med at få av konsernets arbeidsplasser er lagt til deres kommuner, og Sps John Danielsen sa til VOL onsdag at Sortland bør vise mer ydmykhet overfor naboene.

- Feil å rette kritikken mot Sortland

Det reagerer Øksnes-ordfører Karianne Bråthen (Ap) på, og understreker at Danielsen ikke uttaler seg på vegne av kommunestyret.

- Det skapes et inntrykk av at Sortland grabber til seg arbeidsplasser, og det er helt feil. Her er det ikke Sortland kritikken bør rettes mot. Som eiere har vi et styre til å forvalte våre eierinteresser, hvor vi politikere har valgt styrerepresentantene, noe Danielsen selv har vært med på. Er han misfornøyd, er det styret han må rette kritikken mot, ikke Sortland, sier Bråthen.

Tror på enighet

Hun reagerer også når Danielsen sier det kan være katastofre om man nå ikke blir enige om en felles eiermelding.

- Det er slett ikke katastrofalt, men jeg har stor tro på at vi blir enige, sier Bråthen som mener eierne har en god tone seg i mellom.

Danielsen, i likhet med Bø-ordfører Sture Pedersen, har vært en av dem som har reagert på at Vesterålskraft Strøm nå har etablert et nytt salgssenter på Sortland med ni nye arbeidsplasser, og mener disse burde vært lagt til Bø eller Øksnes.

- Det er klart at vi ønsker at bedrifter vi er eiere i skal bidra til arbeidsplasser i alle eierkommunene. I denne saken kunne kanskje informasjonen til eierne vært bedre, men jeg tror styret har gjort grundige vurderinger før de tok den avgjørelsen, sier Bråthen.