Da Øksnes kommune før jul i fjor omsider kom i gang med fylling av det nye industriområdet i Kartnesbukta, påbegynt av Kystverket, gikk det raskt for seg. Et område på 20 mål nærmest Biomar ble prioritert, og nå har fôrprodusenten fått opp en sårt tiltrengt lagerhall på tomta.

Ikke arealer igjen

Biomar hadde opsjon på ytterligere 10 mål – noe de har bedt om å få innløse umiddelbart. I tillegg har Vesterålen Marine Proteiner festet en tomt på 7,5 mål. Dermed er det ikke mer arealer å ta av.

– Hele Kartnesbukta, med 40 mål industriareal, er nå festet bort. Rundt 7,5 mål gjenstår, og dette er avsatt til offentlig infrastruktur, forteller havnesjef John Danielsen. Øksnes havnevesen KF er forvalter av Kartnesbukta.

Området er imidlertid ikke ferdig. Kommunestyret godkjente i juni opptak av et lån på tre millioner kroner for å ferdigstille industriområdet. Tidligere er det tatt opp 10 millioner kroner i lån. Hele beløpet skal dekkes inn av leieinntekter fra aktørene.

– Over neste helg går vi i gang med å ferdigstille tomta til Vesterålen Marine Proteiner, det skal gå ganske raskt. Vi har mål om å være ferdig med hele området før jul, sier havnesjefen.

Må se etter nye områder

Han ser veldig positivt på det som skjer i havna.

– Målet til staten da de gikk inn og investerte 250 millioner kroner i havneutbygginga på Myre, var å skape mer aktivitet i havna. Det må vi si har blitt innfridd, da vi har hatt problemer med å henge med, fordi vi ikke har klart å fylle like fort som aktører har meldt behov, sier havnesjefen.

– Dette viser at de tiltakene som ble gjort for å få på plass nye industriarealer bærer frukter allerede. Når vi blir ferdig her, så better vi opp ermene og jobber på for å utvikle nye områder.

Havnesjef John Danielsen. Foto: Åge Hojem/BioMar

– Hva slags områder er aktuelle?

– Staven kan bli et verdifullt område. Kommunen eier også et område bak Vesterålen Olje i Kartnesbukta, som kan være aktuelt for parkering og lager – som det er et stort behov for blant eksisterende industri i området. Også skal kommunen snart i gang med ny arealplan, sier havnesjefen.

– Det gjelder å ha tro på næringsutvikling, og dermed bruke ressurser i form av personell og kapital. Det gir som regel nye arbeidsplasser i kommunen, og styrker eksisterende næringsliv, avslutter Danielsen.