Formannskapet i Øksnes møtes tirsdag, med blant annet kommunesammenslåing på sakslista.

- Denne saken vil medføre konsekvenser for Øksnes kommune. Rådmannen ser det derfor som viktig at alle sider og konsekvenser ved saken er opplyst før endelig beslutning fattes, skriver rådmannen i sakspapirene.

Vil møte folket

Videre anbefaler han folkemøter.

- I tiillegg er det ønskelig fra Departementets side at innbyggernes synspunkter til framtidige grensejusteringer framkommer. Her anbefales folkemøter.

Departementet stiller 100.000 kroner til disposisjon til arbeidet med folkemøter.

Også i Bø kommune har spørsmålet om kommunesammenslåing blitt behandlet i formannskapet. Bø formannskap går inn for å gjennomføre folkeavstemning om sammenslåing i forbindelse med valget i 2015.

Videre arbeid

Vesterålen Regionråd har hyret inn en konsulent fra kompetanseselskapet BDO, som skal hente inn kunnskap fra alle kommunene i Vesterålen. Administrasjonen i Øksnes vil nå videreformidle informasjon om befolkningsutvikling og demografi, arbeidskraftbehov, nøkkeltall for økonomi og tjenesteproduksjon, pendlingsdata, interkommunale samarbeidsprosjekter og oversikt over fagmiljø og behov til konsulenten.

BDO har ifølge sakspapirene til formannskapet anslått kommunens ressursbruk i dette arbeidet til å omfatte fra noen timer til opp mot tre til fem dager i hele prosjektperioden.

BDOs arbeid er forventet avsluttet i uke fem neste år.

Innstilling

Forslaget til vedtak i formannskapet er som følger:

1. Kommunestyret ser positivt på innhenting av nødvendig informasjon og analyser knyttet til spørsmålet om reformprosessen som er iverksatt av KMD (Kommunal- og moderniseringsdepartementet, journ. anm.).

2. Kommunestyret ber Rådmannen legge relevant informasjon tilgjengelig for politisk behandling og publikum.

3. Kommunestyret ber Ordfører bidra til at det blir gjennomført lokale høringer i form av folkemøter for å innhente innbyggernes synspunkt knyttet til eventuelle grenseendringer.

4. Kommunestyret ber Rådmannen ivareta kontakten med Fylkesmannen underveis i prosessen.