Flere bedrifter har varslet etablering på Sortland etter at Vardia kom med sin avgjørelse om nedleggelse på Sortland i oktober. Fire aktører har søkt kommunen om støtte og lån, for å starte opp bedrifter basert på tidligere Vardia-ansatte. De skal behandles når formannskapet i Sortland møtes neste fredag.

Rådmannen har i sitt saksfremlegg gitt sin anbefaling til politikerne.

Får gratis husleie

VOL har tidligere omtalt Tribe Venneforsikring, som søkte kommunen om å få dekket oppstartskostnader på 300.000 kroner, gratis leie av lokaler i ett år, lønnstilkudd til eventuelle medarbeidere fra Vardia og et nærlingslån på 2,5 millioner kroner. Salgssjef Andre Lunde sa til VOL at størrelsen på bedriften, og hvor raskt de starter opp, vil avhenge av støtten de får fra kommunen.

Om det går som rådmannen vil får Tribe Venneforsikring kun støtte i form av gratis husleie. Rådmannen foreslår at de får disponere 250 kvadratmeter store lokaler i Kulturfabrikkens andre etasje i seks måneder. Det gis i tillegg opsjon til ytterligere seks måneder gratis leie om antall ansatte er sju årsverk på opsjonstidspunktet. Dette har en markedsverdi på 350.000 kroner.

- Det ytes ikke næringstilskudd utover kontorlokaler, og begrunnes i en helhetsvurdering og begrensede økonomiske midler, skriver rådmannen i sitt forslag til vedtak.

- Da bedriften/søker selv tilkjennegir at det er reist (adekvat)kapital, vil ikke rådmannen anbefale å gi tilskudd fra næringsfondet. Dette begrunnes også med at vederlagsfri husleie tilsvarer en indirekte støtte, av et ikke ubetydelig beløp, skriver rådmannen.

Støtte til lokal etablerer

Charlotte Holm, som er avdelingsleder på Vardias Sortland-avdeling, planlegger etablering av et agentur for Vardia med 8-10 arbeidsplasser. Vardia har allerede lovet bedriften gratis husleie i ett år, dersom de benytter lokalene i Sortland Storsenter, der selskapet holder til i dag. De får også overta kontorutstyr. Holm vil eie 66 prosent av bediften, Owls Invest AS de resterende.

Rådmannen mener Holm har levert en detaljert forretningscase for de neste tre årene og en gjennomarbeidet økonomiplan, og vil gi henne 220.000 kroner i støtte til bedriftsetableringen. Dette når selskapet er stiftet og sju årsverk er ansatt.

Avslag

VK Credit AS, som planlegger et kompetansesenter innen finans, er foreslått gitt et tilskudd på 150.000 kroner fra næringsfondet, om de kan dokumentere ansettelse av tre årsverk innen tre måneder. De har søkt om et tilskudd på 1.000.000. VK Credit er også lovet ett år med gratis husleie og kontorutstyr av Vardia. Selskapet går selv inn med 700.000 kroner.

Rådmannen er lite imponert av søknaden fra Storkunde AS, som får avslag på sin forespørsel om støtte på 1.000.000 kroner.

- I søknaden fra Storkunde AS foreligger det ikke noen (forretnings)plan utover å selge inn forsikringer på vegne av storkunde.no. Rådmannen vurderer videre at en bedrift som ikke har hatt noen aktivitet siden oppstarten for 2 år siden, nødvendigvis ikke er det beste forretningskonseptet eller er etablert med bakgrunn i en driftshorisont med Sortland som langsiktig base, skriver rådmannen.

Alle fire søkere forventer å få minimun seks måneder med lønnstilskudd fra NAV for å ansette tidligere medarbeidere fra Vardia.

- NAV gir ingen direkte lovnad om støtte, men rådmannen er i den oppfatning at NAV er positivt innstilt i vurderingen av alle søknader om lønnstilskudd, heter det i sakspapirene.