Det har den siste tida vær mye oppmerksomhet rundt storhandel i Sortland, næringslivets ønsker om å satse utenfor de definerte sentrumsområdene og fylkeskommunens restriktive holdning til å åpne for storhandel - for å beskytte sentrum. Sentrum er definert som området mellom Kulturfabrikken og Sortland senter.

I byplanen, som ble vedtatt i fjor, er det satt av fem områder til storhandel utenfor sentrum. Men kun to av disse kan bygges ut. Med Biltema under bygging nord for brua og Coops etablering på Strandskogjordet, som fylkeskommunen i motsetning til kommunen definerer som storhandel, vil det dermed ikke tillates flere storhandelskonsepter i Sortland i planperioden som varer til 2027.

Dette har det politiske Sortland reagert på, blant andre ordfører Tove Mette Bjørkmo.

– To områder for storhandel utenfor sentrum var så langt man fikk fylket til å strekke seg, for å ikke få innsigelser på byplanen. Jeg mener imidlertid fylkeskommunen har tolket handelsanalysen og utviklinga i Sortland på en helt feil måte. Sortland har et mye større potensial enn det planen legger til rette for, sa Bjørkmo til VOL i september.

– Kjempeviktig sak

Førstkommende mandag inviterer Sortland kommune næringslivet til et åpent møte i Kulturfabrikken. I tillegg til representanter fra kommunen, vil også fylkeskommunen være til stede. Fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Ingelin Noresjø (KrF), kommer sammen med representanter for fylkesadministrasjonen.

Tema for møte er handel i og utenfor sentrum, byplanen og fremtidig behandling av denne.

– Dette er en kjempeviktig sak for Sortland. Vi skal ut på befaring, ha en bred debatt og sikre at vi har en felles forståelse for hvor vi er og hvor vi skal. Da er det naturlig å involvere næringslivet og gårdeiere i Sortland. Her får de muligheten til å formidle sitt, fortelle hvilke muligheter de ser og hvilke begrensninger de opplever i dag, sier næringssjef Håvard Hamansen Wallstad til VOL.

Regionsenter

– Sortland er av fylkeskommunen satt som ett av ti regionsenter i fylket. Fra Sortlands side er det ønskelig å legge til rette for å tilby regionssentertilbud, blant annet innfor noen typer storhandel, sier næringssjefen.

Skal det etableres kjøpesentre eller storhandel større enn 3000 m2 utenfor sentrum, krever fylkeskommunen at det foreligger en analyse som viser at det er behov for det i regionen. Dette ble gjort i arbeidet med byplanen, og analysen som ble laget av Rambøll ble lagt til grunn for fylkets holdning i saken. Den konkluderte med at det ikke var behov for storhandelskonsepter i Vesterålen. Dette har næringslivet hele veien vært sterkt uenig i.

Mandag tar de debatten igjen.