Torsdagens Framtidskonferanse på Sortland er en videreføring av Dialogkonferansen som samlet næringslivsaktører, kompetanseaktører og politikere på Hurtigrutens Hus i januar.

Et tema der var hvilke kompetanseutfordringer Vesterålen har, og hvilke behov regionen har i framtida.

Resultatet av konferansen er det laget en rapport av, som ble presentert av Lars Buseth fra Universitet i Tromsø under torsdagens konferanse.

– Vesterålen har et stort behov for fagarbeidere, men få praksis- og lærlingeplasser, sa han.

Han pekte også på at Vesterålen har et stort frafall fra videregående skole, og et lavt utdanningsnivå.

– Regionen er god på fagutdanninger, men det er en utfordring at fagopplæring har lav status, sa han.

Vanskelig å finne lærlingeplass

Kokkelærling Even Lie Jakobsen fortalte om utfordringer med å finne lærlingeplass i Vesterålen. Selv måtte han til Bergen.

– Sats på lærlinger! var hans oppfordring til representantene i salen fra kommunene og næringslivet i regionen.

Lofoting og lærlingekoordinator ved Opplæringskontoret for Nordre Nordland, Bjørn Willy Hansen, slo et slag for yrkesutdanning og snakket om viktigheten av at bedrifter tar inn lærlinger.

– Lærlinger er en ressurs, ikke en kostnad. Ungdom oppdaterer bedriften med nye impulser og oppdatert kunnskap - de bidrar til økt lønnsomhet i bedriftene, sa han før han minnet salen om Bibelens sjuende bud:

– Du skal ikke stjele. Vi opplever at bedrifter gjerne ansetter folk med fagbrev, men de vil ikke utdanne de selv.

Stort behov

Etter foredraget sa Hansen til VOL at det er utfordrende å få bedrifter i Vesterålen til å ta i mot lærlinger.

- Det begrunnes med manglende ressurser, både økonomiske og menneskelige. At det tar tid å lære opp. Men det å være opplæringsbedrift er både et samfunnsansvar og et bransjeansvar, sier han og fortsetter:

- Du skal ikke ha lærlinger for å være snill, men fordi du har et mål, et behov for arbeidskraft. Det er ikke bare de store lokomotivene som trenger tilført ny kunnskap, også små bedrifter. For det er nettopp det ungdommene sitter på, ny og oppdatert kunnskap.

- I hvilke næringer er behovt størst for opplæringsbedrifter i Vesterålen?

- I alle, svarer Hansen.

Muligheter

På scenen under torsdagens konferanse var også sigerfjording og kokk Halvar Ellingsen. Han fortalte om drømmen om å bli kokk - som var der allerede i femårsalderen, og veien videre via yrkesskole på Melbu og lærlingetid i Harstad.

En vei som igjen har tatt han videre til flere av Oslos anerkjente restauranter. Ellingsen har også vunnet NM i kokkekunst, hevdet seg i kokke-OL - og er nå inne i sitt sjuende år på kokkelandslaget.

­­­– Mulighetene er altså mange, kommenterte konferansier for dagen, Marianne Meløy.