Tirsdag skrev ordfører Siv Dagny Aasvik og Lars Erik Lillefloth i IMDI under på en samarbeidsavtale for å styrke integrering og inkludering av innvandrere.

– Hadsel kommune har vært aktive med å bosette innvandrere i mange år. Vi har erfaring om hvordan man skal få til en vellykket integrering, sier Aasvik.

Integrering

Hun mener at det for den politiske posisjonen er viktig å øke bosettingen.

– Vi ønsker å forplikte oss til langsiktighet og kvalitetssikring for å bedre resultatene. Vi er glad for at IMDi også ser det, sier Aasvik.

IMDi har sett nærmere på hvordan man skal styrke integrering og inkludering. De samarbeider med alle Norges kommuner.

– Men vi ønsker likevel å styrke samarbeidet med Hadsel kommune. De har et godt potensial, og har gjort et godt arbeid med innvandrere. Vi vil jobbe med bosetting, og ikke minst løfte det som skjer etterpå.

Jobb og skole

Hadsel kommune har 845 innvandrere, det er 10,5 prosent av befolkningen.

Flyktningtjenesten jobber med introduksjonsprogram og bosetting av enslige mindreårige. De har hatt fokus på at flere skal videre på skolen eller i jobb.

– Vi må utnytte kapasiteten til folk i Hadsel. Partene har som mål å øke prosentandelen som går over til arbeid eller utdanning etter avsluttet introduksjonsprogram. Målet er at 80 prosent går over til arbeid året etter avsluttet program. Det skal jobbes særskilt med kvinner.

Det er tre områder som partene forplikter seg å samarbeide om: Bosetting, god kvalitet i kvalifiseringsarbeidet og bærekraftig lokalsamfunnsutvikling.

I tillegg til dette er det tre temaer man vil sette ekstra fokus på: Kjønnslemlestelse, vold i nære relasjoner og tvangsekteskap.

Avtalen gjelder fra 9. august 2016 til 8. august 2019. Det er skrevet en handlingsplan, men den skal kunne revideres ved behov. Hadsel skal delta i erfaringsutveksling i nettverk og andre sammenhenger.

14 i bofellesskap

Kommunen skal ta imot 30 i år, og 40 personer hvert år de tre neste årene.

I juni kom beskjeden om at de raskt skulle avslutte mottaket for enslige mindreårige asylsøkere på Lille-Børøya.

– Vi så at det ble gjort en formidabel innsats fra frivillige for å etablere mottaket for enslige mindreårige. Derfor ville vi se på om vi kunne ta vare på innsatsen, sier Aasvik.

Marit Sandvær i flyktningtjenesten har jobbet på spreng i sommer for at 14 enslige mindreårige skal få et hjem i Børøyveien bofellesskap på Lille-Børøya. Alle ungdommene kommer fra Bankplassen. 15. august er det klart.

– Det føles fantastisk å ha fått jobbet med dette. Jeg ser fram til høsten da vi skal jobbe videre i borettslaget, sier Sandvær.

VA får bli med inn i bygget. Her skal det arbeide fagarbeidere og miljøterapeuter sammen med beboerne. Det er stue, vaskerom, kjøkken, bad og hvert rom har et eget kjøleskap.