I ukas matspalte skal vi lage burgere. Hamburgere kan være veldig enkle, kun med en klatt majones, sennep og ketsjup, litt salat og noen tomatskiver.
Eller så kan de være veldig viderekomne, med forskjellige typer av ost, hjemmelagede dressinger og andre gode tilbehør.
Vi skal lage to burgere av den siste sorten, grillede oksekjøttburgere som vi krydrer og mekker med innhold inspirert av Middelhavet og den Engelske kanal.
Gresk burger
200 g hakket høyrygg
25 g finhakket ribbefett
2 burgerbrød
Fetaost
Issalat
Tomater i skiver
1/2 rødløk i skiver
1/2 agurk
2 fedd hvitløk
3 dl gresk yoghurt
2 ss sitronsaft
Salt, pepper, tørket timian og oregano
Begynn med å raspe agurken på rivjern. Legg raspet i en skål og strø over 1–2 ts salt. Rør rundt. La hvile i et kvarter – da presser du ut så mye væske du bare kan med hendene.
Bland raspet med yoghurt, presset hvitløk, litt sort pepper og sitronsafta. Rør eventuelt inn litt olivenolje.
Bland kjøttet og ribbefettet, krydre og form to burgere som du griller godt. Legg salatblader, tomat, rødløk og en skive feta på et burgerbrød. Legg på burgeren, og topp med en klikk yoghurtdressing og legg på brødlokket.
Engelsk burger
200 g hakket høyrygg
25 g ribbefett
2 Burgerbrød
Noen skiver engelsk cheddar
Krispsalat
Tomat i skiver
Løk i skiver
Skivet sylteagurk
1 eggeplomme
2,5 dl solsikkeolje
Sterk sennep
Pepperrotpasta på tube
Salt, pepper, persille
Bland eggeplomme, sennep og pepperrot. Drypp oljen ned i eggeblandingen samtidig som du visper kraftig slik at dressingen blir tjukk. Bland inn salt, pepper og finhakket persille.
Form kjøttet til to burgere som du griller på varm rist.
Fres løkskivene i litt olje i en stekepanne og stek dem på svak varme til de er helt myke.
Legg salat, tomat og løk på bunnen av et burgerbrød. Legg på den grillede burgeren, en skive cheddar og topp med en real klikk pepperrot-majones.
Server med godt øl.
Vel bekomme!