I ukas matspalte skal vi lage burgere. Hamburgere kan være veldig enkle, kun med en klatt majones, sennep og ketsjup, litt salat og noen tomatskiver.

Eller så kan de være veldig viderekomne, med forskjellige typer av ost, hjemmelagede dressinger og andre gode tilbehør.

Vi skal lage to burgere av den siste sorten, grillede oksekjøttburgere som vi krydrer og mekker med innhold inspirert av Middelhavet og den Engelske kanal.

Gresk burger

200 g hakket høyrygg

25 g finhakket ribbefett

2 burgerbrød

Fetaost

Issalat

Tomater i skiver

1/2 rødløk i skiver

1/2 agurk

2 fedd hvitløk

3 dl gresk yoghurt

2 ss sitronsaft

Salt, pepper, tørket timian og oregano

Begynn med å raspe agurken på rivjern. Legg raspet i en skål og strø over 1–2 ts salt. Rør rundt. La hvile i et kvarter – da presser du ut så mye væske du bare kan med hendene.

KVALITETSKJØTT: Hakk høyrygg og ribbefett, bland godt og form kjøttet til tjukke burgere. Grill deretter disse på varm rist. Det er viktig at burgerne er fete nok, så hopp ikke over ribbefettet.

Bland raspet med yoghurt, presset hvitløk, litt sort pepper og sitronsafta. Rør eventuelt inn litt olivenolje.

GRESK: Yoghurtdressingen tzatziki er god og ikke minst enkel å lage.

Bland kjøttet og ribbefettet, krydre og form to burgere som du griller godt. Legg salatblader, tomat, rødløk og en skive feta på et burgerbrød.   Legg på burgeren, og topp med en klikk yoghurtdressing og legg på brødlokket.

Engelsk burger

200 g hakket høyrygg

25 g ribbefett

2 Burgerbrød

Noen skiver engelsk cheddar

Krispsalat

Tomat i skiver

Løk i skiver

Skivet sylteagurk

1 eggeplomme

2,5 dl solsikkeolje

Sterk sennep

Pepperrotpasta på tube

Salt, pepper, persille

Bland eggeplomme, sennep og pepperrot. Drypp oljen ned i eggeblandingen samtidig som du visper kraftig slik at dressingen blir tjukk. Bland inn salt, pepper og finhakket persille.

PEPPERROT OG SENNEP: De to ingrediensene gir skikkelig bitt til den velsmakende majonesen – som er veldig enkel å lage selv. Om du ikke gidder – bland med ferdig majones, men det er ikke like godt.

Form kjøttet til to burgere som du griller på varm rist.

Fres løkskivene i litt olje i en stekepanne og stek dem på svak varme til de er helt myke.

Legg salat, tomat og løk på bunnen av et burgerbrød. Legg på den grillede burgeren, en skive cheddar og topp med en real klikk pepperrot-majones.

Server med godt øl.

Vel bekomme!