Jazzsamarbeid med tema overgrep

Sortland jazzfestival samarbeider med kommunen, Nordnorsk jazzsenter og Kirkens Bymisjon om et tredelt opplegg under festivalen, der temaet er utenforskap.

Sture Jacobsen (til venstre) og Steinar Kjeldsen presenterer et samarbeid mellom Jazzfestivalen, kommunen, Nordnorsk jazzsenter og Kirkens Bymisjon.  Foto: Sanna Drogset Børstad

Kultur

Det er artisten Solfrid Molland som reiser rundt på turneen «Musikken er mitt fedreland», sammen med musikere og sangere med rombakgrunn. På hvert turnéstopp arrangeres det, i samarbeid med Kirkens Bymisjon og kommunen, et opplegg rundt en egen tematikk.

Seksuelle overgrep

I Sortland er temaet seksuelle overgrep, et tema som kommunen jobber grundig med.

I forkant av konserten blir det et foredrag av Vårin Sørmeland, som selv var utsatt for seksuelle overgrep i barndommen på Sortland. Foredraget, som har fått navnet «Aleine er du ingenting», handler om tida og livet etter et overgrep.

- Det blir fokus på hvordan overgrepene har satt spor, og hvordan man kan komme seg videre, sier helse- og oppvekstsjef, Sture Jacobsen.

Jacobsen jobber tett med problematikken, blant annet gjennom Æ e mæ-prosjektet, der kommunen jobber med å forebygge overgrep og øke unges kunnskap og trygghet rundt egen kropp og seksualitet.

Utafor

Festivalsjef Steinar Kjeldsen synes det er spennende med et slikt opplegg under jazzfestivalen.

- Vi har ikke gjort noe sånt før. Her blir det både foredrag og konsert med folk som på ulike måter har stått utafor alene, sier han.

- Det er fint å kunne bidra litt i lokalsamfunnet, ved å tilrettelegge for arrangement som dette, som åpner opp mot samfunnet og livet for øvrig, legger han til.

Konserten med Solfrid Molland omtales som en hyllest til styrke og spiritualitet i sigøynermusikken.

- Dette er jo et folk som tidvis har blitt underkjent og gjemt bort opp gjennom historien, sier Kjeldsen.

Kirkens Bymisjon skal servere suppe før konserten.