Arkeolog Birgit Lund fra Andøy og kunsthåndverker Ingrid Larssen fra Hadsel har nøstet i løse tråder og latt seg inspirere av en islandsk nasjonalskatt. Det har resultert i bok og utstilling, som allerede har blitt presentert på Island, men som nå kommer til Vesterålen.

Torsdag 14. september forteller Lund om den såkalte «Alvekoneduken fra Bustarfell», som ble laget på 1600-tallet. Sagnet som følger duken, forteller at ei kvinne på Bustarfell fikk duken i gave fra de underjordiske, alvene, heter det i ei pressemelding fra Sortland museum.

Mange spørsmål

Denne duken reiser mange spørsmål, og Birgit Lund har arbeidet med å finne svar på noen av dem.

– Hvem var for eksempel familien på Bustarfell, og hvordan levde de? Dersom duken ikke kom til gårds fra alvene, hvor kom den da fra? Hvem kan ha brodert den? Hvordan kan man ha fått fram dukens fine gule farge? Island er ikke kjent for tulipaner og sommerfugler. Hvorfor er de motiver på duken? spørres det i pressemeldingen.

Opprinnelig var Alvekoneduken et bordteppe, som senere ble gjort om til antependium (alterduk). Liknende duker fra samme periode er brukt som antependium på Giske og Kvernes på Møre.

– Kan det være noen sammenheng mellom disse tre antependiene?, spørres det.

Utstilling

Her er mange løse tråder å nøste i. Disse leder til nye spørsmål, funderinger og antagelser. Resultatet av disse undersøkelsene vil bli presentert torsdag kveld på Sortland museum.

Lunds prosjekt, som er støtta av Vesterålen kulturutvalg, Nordland fylkeskommune og Norsk - islandsk kultursamarbeid ble gjennomført i nært samarbeid med kunsthåndverker Ingrid Larssen. Resultatet av Larssens arbeid, som blant annet er inspirert av sagnet om Alvekoneduken, kan sees i  utstillinga "Løse Tråder" i galleri Ariblå fra og med 16. september.