Ensemble Blå Foto: Ove Aalo, Studio Blå

Ensemble Blå –distriktsmusikerne på Sortland– skal ut på turne i Nordland i slutten av april. Med seg har de bratsjisten Morten Carlsen, og dermed er klavertrioen utvidet til en klaverkvartett. Det blir det nytt repertoar og spennende samspill av. Programmet består av Wolfgang A. Mozart klaverkvartett nr.1 i g-moll (K478) og Johannes Brahms klaverkvartett nr. 3 i c-moll. Begge stykkene er kjernerepertoar i kammermusikken, skrevet av to av de største mesterne innenfor sjangeren. Denne musikkopplevelsen finner blant annet sted i Nyksund allerede til helgen.

Nyksund

Klaverkvartetten er en standardbesetning i kammermusikken som består av piano, fiolin, bratsj og cello, og den har vært populær siden den ble «funnet opp» i wienerklassisismen av nettopp W. A. Mozart, opplyses det i en melding til VOL.

Mozart er i sin g-mollkvartett uvanlig dramatisk, der særlig yttersatsene preges av en "Beethovensk" heftighet. Denne klaverkvartetten regnes som det første større verket for denne besetningen i historien. Han skrev verkt i 1785 på bestilling fra F. A. Hoffmeister som en av fire kvartetter. Bestillingen ble imidlertid kansellert da Hoffmeister så på stykket som alt for vanskelig og dermed lite salgbart. Mozart fullførte likevel verket og lagde en kvartett til i e-moll samme år.

Ulykkelig kjærlighet

Hundre år senere presenterer Johannes Brahms sin 3. klaverkvartett til et mer forståelsesfullt publikum. I denne musikken som er fylt av dramatikk, rytmisk driv og vakre melodier, møter vi Brahms på sitt beste. Selv om mottagelsen var bedre enn for Mozart var bakgrunnen for kvartetten mindre hyggelig. Brahms laget skissen til kvartetten tidlig i sin karriere på et tidspunkt da han var ulykkelig forelsket i Clara Schumann som var gift med Brahms mesén og støttespiller, komponisten Robert Schumann.

Ensemble blå består av Sindre Myrbostad på klaver, Karin Nielsen på cello og Helene Gihle Hilde på fiolin. Dette er en gruppe av dyktige og erfarne musikere med utdannelse og spilleerfaring fra inn og utland, som har valgt å benytte distrikts-Norge som ståsted for sitt musikalske engasjement.

Wien og Vesterålen

Sammen med seg skal de ha bratsjisten Morten Carlsen. Carlsen er født og oppvokst i Tromsø, men har sin utdannelse fra Musikkhøgskolen i Wien. Etter å ha innehatt ledende stillinger i bl.a. Radiosinfonieorchester Stuttgart og Oslo filharmoniske orkester, viet han seg til undervisning. Han er i dag er han 1.amanuensis og leder for strykerne ved Norges musikkhøgskole i Oslo. I tillegg er han aktiv utøver som kammermusiker og solist, og han har flere urframføringer bak seg, i tillegg til den kritikerroste CDen “Melankoli” som han spilte inn sammen med Marianne Beate Kielland og Sergei Osadchuk i 2001.