Forfatteren Atle Næss setter oss inn i Nidarosdomens kulturelle og historiske rolle, og vi får glimt av noen av menneskene som har preget kirken. Samtidig blir dette en bok om Norges historie i og med at kroningskirken og landets historie er så vevd inn i hverandre.

Boka får en fin start i Italia, for det er her Asle Næss starter historien. Den begynner med Nicolaus Breakspeare som kom til Norge i 1152 fra Italia på oppdrag fra paven. På denne tiden var det byggeboom for katedraler nord i Europa og Nicolaus skulle stifte et erkebispesete i Nidaros. Breakspeare skulle senere selv bli pave under navnet Hadrian.

Med ei 850 år gammel historie er det klart vi skal lese om kisten med Olav Haraldsson som kirka blei bygd over, borgerkrigstiden, branner og gjenoppbygninger. Til slutt ender vi med vår tid etter å ha blitt litt kjent med en rekke personer og hendelser som Atle Næss har beskrevet med stor innsikt og smittende entusiasme.

Norges første skole stammer fra tiden rundt 1150 da vi hadde katedralskole i Nidarosdomen. Aslak Bolt som var erkebiskop fra 1428 til 1450 sørget for at katedralskolens skolemester Jøns Olafsson fikk visse inntekter også etter at han har blitt for gammel for å undervise, så han slapp å tigge, altså en slags pensjonsordning.

Et stort tema i boka er også restaureringen av kirka etter diverse branner. Skulle det legges til noe nytt og unikt eller skulle en rekonstruere det gamle. Aasmund Olavsson Vinje la føringer for den debatten som gikk blant arkitekter, historikere, konservatorer, steinhuggere og kunstnere og ikke minst Stortinget. En for oss i ettertid fornøyelig lesning om polemisering og utskjelling over alle støvelskaft.

Av nyere historie kommer Atle inn på siste verdenskrig med domprost Arne Fjellbu sin protestgudstjeneste som førte til at biskopene la ned sine embeter, noe som seinere blei fulgt opp av de fleste prestene i riket.

Nå savner vi bare bytegner Henning Meyers tegninger av Nidarosdomen innvendig, men han forlot dessverre denne verden i 2004 før tegningene var ferdige.

Forfatteren Atle Næss kan dette stoffet i dybden og han skriver godt. Nidarosdomen har blitt en entusiastisk biografi over 300 sider. Den er godt forsynt med illustrasjoner fra samtiden, og her er foto og tegninger av kirken i dens forskjellige utforminger opp igjennom tidene. Atle Næss har blant annet skrevet en biografi om Galileo Galilei – Da jorden stod stille.