Denne dokumentaren har fått en pussig tittel ettersom boka stiller seg sterkt kritisk til den amerikanske lykkeindustrien. Den handler om alle de som tjener store penger på våre fattige forsøk på å bli litt lykkeligere, et tema som har gått upåaktet hen. De amerikanske profetene som sier at vi kan bli lykkelige, at vi kan bli rike bare vi tenker annerledes, bare vi kjøper boka deres og går på kurset deres. Det er ikke mange som har stilt seg kritiske til disse psykologene, healerne og lykkepredikantene. Men nå har Barbara Ehrenreich gått i strupen på de som sier vi bare må tenke positivt så vil vi få et lykkeligere liv.

Hun skriver om hvordan disse selvhjelpsbøkene har påvirket industrien og økonomien i Amerika, og har bidratt til det økonomiske krakket vi nå er inne i. Hun skriver om spekulanter som fullstendig ukritisk har tatt oss alle med utfor det økonomiske stupet skapt av overdrevet økonomisk optimisme. De som ytret seg kritiske blei oppsagte, de var ikke positive nok, de var festbremser.

Som vanlig skriver Barbara veldig godt, og hun går grundig tilverks, det ligger historie og solid belegg bak alt hun skriver. Hun skriver delvis av personlig erfaring som når hun møter lykkeindustrien i forbindelse med at hun selv får brystkreft. Hvordan hun oppfordres til å tenke positivt på det med å få kreft. Stopper ikke kreften etter behandling er det fordi du ikke tenkte positivt nok, altså er det din egen feil. Barbara viser at dette mangler fullstendig vitenskapelig dekning. Terapi og støttegrupper kan bedre den enkeltes sinnstemning, men ikke bidra til helbredelse viser forskning.

Det er interessant å lese om hvordan disse tankene oppsto. Det var den strenge protestantiske kristne sekten kalvinismen som kom fra Europa med nybyggerne som skapte grobunn for systematisk positiv tenkning. Streng gudstro kombinert med et liv i ansiktets sved, hardt arbeid og sparsommelighet. Det at en var født full av synd og med en massiv helvetestro og uttallige forbud og påbud gav mange et gledesløst liv. Og når så industrialismen noe seinere fratok kvinnene meningsfylte oppgaver blei det bare mørke grublerier igjen. Nevrastenien oppsto først og fremst som en ny kvinnesykdom som lammet kvinner i hopetall uten at noen fullt ut forstod hvorfor. Det var en religiøs melankoli som førte til sykelig tilbaketrekning som det etter hvert måtte komme et opprør mot. En viss Phineas Pankhust Quimby og Mary Baker utløste ideer om positiv tenkning på 1860-tallet. Det at en selv kunne påvirke sin fremtid var noe som kunne få disse nevrastenikerne opp av sine senger, og her finner en starten på den systematiske positive tenkningen.

Det finnes hundrevis av selvhjelpsbøker om hvordan du ved å tenke positivt og bli rik. Hjelper det ikke så finnes det coacher og healere som kan hjelpe deg på veien, men det koster flesk. Du bør kvitte deg med mennesker som får deg til å tenke negativt. Nyheter får deg til å tenke negativt. Det er bare vold, krig og elendighet, det er ikke bra for deg så slutt med å bry deg om det for du trenger det ikke. Verst er boka The Secret fra 2006 om hvordan du vet å tenke positivt vil kunne tiltrekke deg rikdom. Og blir du ikke rik er det fordi du ikke klarte å tenke positivt nok.

Om de ikke tenker positivt på jobben risikerer mange amerikanere å bli oppsagt nærmest på dagen. Å tenke positivt har blitt de store tv-kirkenes og megakirkenes budskap, et er herfra begrepet ”gladkristen” kommer. Det har blitt big business. Husk at føler du deg dårlig er din egen feil, du tenker negativt, du tenker feil! Lykkelig er den som er rik.

Barbara mener ikke vi skal gå rundt å være negative, men vi må se verden som den er og delta sosialt i den i lag med andre for å gjøre den bedre, ikke bare tenke på å dyrke egen lykke. Se at verden er rik på muligheter for både lykke og nedturer, liv og død.

Hun trekker til slutt frem at også diktaturer over hele verden har vært styrt av denne positivistiske tenkningen. Alle måtte tenke fremover i Sovjet, det var ikke lov å kritisere, alle måtte være positiv og resultatet ville bli en lykkelig revolusjonær fremtid.

Egentlig er det et paradoks at det er i USA det er så viktig å være positiv. Det er amerikanerne som spiser 2/3 av verdens antidepressiva, og de er plassert nede på listen over de lykkeligste nasjoner, overgått til og med av finnene og ingen har flere i fengsel enn amerikanerne.

Vi har tidligere lest ”Kjøpt og underbetalt” av Barbara Ehrenreich som omhandler myten om at en kan jobbe seg opp fra ingenting. Hun viser at det er umulig. Livets lyse sider er hennes 13. bok. Barbara Ehrenreich har vært journalist, forfatter og spaltist siden tidlig 70-tall, og bruker ofte sin bakgrunn innen fysikk og biologi i sine bøker.

Det finnes en fin animasjon av ”Livets lyse sider” på You Tube kalt ”RSA-Smile or die”.