Boken ”Ringar i vatnet. Innlevingsøkonomi i det kulturelle hamsunlandskapet Hamarøy” presenterer resultatene fra et større forskingsarbeid rundt hvordan Hamarøy best kan utnytte sin spesielle tilknytning til en av Noregs aller fremste forfattere, Knut Hamsun, i vidare steds- og næringsutvikling.

En sentral konklusjon er at bredest mulig inkludering av deltakere med ulike idéer og perspektiv på dette spesielle kultur- og ressursgrunnlaget er avgjørende for å lykkes, hevdes det.

I boka kritiseres dagens praksis som i stor grad handler om sterkt fokus på det som var. I boken hevdes det at Hamarøy en gang inspirerte til å skape verdenslitteratur. Hva skal til for å gjenskape inspirasjonen i samtiden?

Boken anbefaler et radikalt fokusskifte frå konstruerte opplevelser tiltenkt den distanserte observatør til det å legge til rette for personlig oppdaging og innlevelse. Det handler om å kunne gjøre et sted til sitt eget, og seg selv til en del av stedet. Begrepet innlevingsøkonomi lanseres, og det handler om å utnytte personlig engasjement som verdiskapende kraft for sted og region.

Boka lanserer en rekke råd til potensielle utviklingstiltak både for Hamarøy og for alle bygder og byer i Norge sm ønsker å ta i bruk litteratur- og kulturarv som ressurser for ny utvikling.