Jo Nesbø Foto: Wikipedia

Forsker Cecilie Naper viser i sin bok «Kvinner, lesning og fascinasjon» på Pax Forlag at leseinteressen hos nordmenn er snudd på hodet, skriver VG.

Krim har danket ut det som vanligvis har blitt sett på som kvalitet. Dan Brown, Ragde, Nesbø og Lindell fylte nesten hele Topp 10 både i norske biblioteker og i norske bokhandler i 2005 og 2006.

Ni av ti kvalitetsbøker forsvant fra bibliotek- og salgstoppen fra 1993 til 2007.

- Samtidig har lesevanene forandret seg fra å bestå av et mangfold av klassikere, kanonisert litteratur og underholdningslitteratur, til en situasjon der alle leser det samme. På en liste over de førti første bøkene på utlånstoppen i 2007, var det ikke en eneste klassiker, sier Naper til VG.

Den ferske listen for 2009 viser det samme, ifølge norske bibliotekers Topp 100-liste. I 1993 besto Topp 40 av flere fra Hamsun, Kafka, Undset, Dostojevskij, Bjørneboe, Skram og Borgen.

- Nå er alle disse borte, sier Naper.

Det er samsvar mellom de nye lesermønstrene i bibliotekene og boksalget hos bokhandlere og bokklubber. Hos bokhandlerne var det i salgsåret 2006/2007 Stieg Larsson som toppet før Dan Brown, Anne B. Ragde, Jo Nesbø og Khaled Hosseini. (©NTB)