David Vanns debutbok er en fantastisk leseropplevelse, har aldri lest noe lignende. For så vidt kan en sammenligne den med The Road av Mc Cormack som også nært og intenst beskriver forholdet mellom far og sønn under ekstreme forhold, men hos Cormack er faren en sterk person.

Legender om et selvmord handler mer om hvordan det er å vokse opp med en destruktiv og syk far. Boken har tre deler, minst, første og sist del handler om livet etter selvmordet. Mesteparten og midten av boka, om realiseringen av villmarksdrømmen er dypt sjokkerende lesning. Det hviler en slags uhyggelig stemning over hytteturen. Vi aner at dette ikke kommer til å gå bra. De to reiser til en øde plass ved Alaskakysten og skal leve et år i villmarken, de skal leve faren villmarksdrøm, det blir et mareritt, Roy føler han må være med for å hjelpe faren, og faren innser etterhvert at oppgaven er uoverkommelig.

De lever så tett på hverandre at Roy blir påtvunget farens problemer om han vil eller ikke, og det er ikke slik et forhold mellom far og sønn skal være. Det blir et spill mellom far og sønn, makt og avmakt, to som driver hverandre i kjærlighet, samhold, hat og fremmedgjorthet ovenfor hverandre alene i en hytte i ødemarken. Her gies ingen muligheter til å velge sitt liv, livet gies av konsekvensen av forrige handling eller forrige valg, om du hadde noen.

Vi forventer at faren vil komme til å ta sitt liv, men han kan ikke og boken tar en oppsiktsvekkende vending hvor historien fortsetter med faren som hovedperson. Hva om det var sønnen som tok livet av seg? Hvilke konsekvenser ville det ha gitt? En kan forestille seg at dette er skrevet som hevn, og i en slags selvmedlidenhet. Det er ikke noen positiv bok, den er rystende og ekkel, og samtidig vakker, sjelden har jeg lest så inngående og godt beskrevet hvordan en kan ha det inni hodet sitt. En dypt tragisk roman om et far/sønnforhold som endte i dyp livslang frustrasjon for sønnen. Ei rystende bok, den griper som en krimroman uten å være det.

David Vann er født i Alaska og bor der nå. Han er professor ved University of San Fransisco og jobber for øyeblikket med en dokumentarfilm om Osebergskipet, av alle ting. Legender om et selvmord er han skjønnlitterære debut og den har vunnet en rekke priser. En ny roman, Caribou Island er på beddingen og kommer til neste år.