Med låter av Trygve Hoff, Kari og Lars Bremnes, Halvdan Sivertsen og Terje Nilsen er vi sikret det beste innen nordnorsk visetradisjon. Når det så fremføres av våre beste jazzmusikere og sangere må det bli tidenes julemusikk.

Det sjarmerer veldig at noen synger på vår dialekt, vårt språk, bare det ikke blir for mye naustromantisering. ”Natt, Stille” fungerer fint slik sett, vi klarer fint å overkomme forekomstene av bånsull, rokk og stearinlyskos. Vi blir faktisk rørt helt inn i bunnen av våre anarkistiske hjerterøtter. Men så er det også mest vinterviser og ikke julesalmer på skiva. Julesalmene har lett for å bli seige, klisne og oversentimentale. Men litt nostalgi det får vi ta med på kjøpet, det hører med.

Marits stemme elter tekstene om til noe varmt og godt og sårt. En skjønner at det handler om at en skal være glad det er bedre å leve nå enn før, men skjønner og at en har mistet mye på veien, gleden over de små ting, kanskje det er dette som jula minner oss om. Trygve Hoffs vise om å tenne et lys får meg til å tenke på at vi har så mange lamper og lys og gud vet hva, kan vi forstå hva et lys i mørket betyr. Ellers er Terje Nilsens "Hjem til jul" et høydepunkt med en fin tekst, det er pur poesi. Marits egen "Natt i desember" med Tore Johansens melodi er også vakker. Dette er våres musikk, det er godt laga og egenprodusert. Denne rører selv psykopater. Det er mange år siden noe så vakkert har vært laga her hos oss. Det er ti år siden Tore Johansens gav oss juleplata ”Man, Woman and Child” med Karin Krog på vokal. Den duger også i dag, men ”Natt, Stille” er en klar favoritt. Forøvrig er det åtte andre skiver med Tore enn kan hygge seg med. Spillet og tonene hans er det intet å si på melodisk og vakkert som om det lå musikalskt plassert mellom Chet Baker og Art Farmer.

Bodømusikerne Tore og Roger Johansen har nok en gang gitt ut et fint album på eget plateselskap – Inner ear. Tore Johansens reharmoniseringer på disse visene er nydelige og virker forfriskende. Stilen er behersket og nedtonet, her skal ikke brautes.

Medvirkende:

Tore Johansen-trompet og flygelhorn, Marit Sandvik – vokal, Jan Gunnar Hoff - piano, Olaf Kamfjord - bass, Roger Johansen - trommer og perkusjon, Halvdan Sivertsen - gitar på Stille natt, Lars Bremnes - vokal og gitar på Den største julegaven, Fredrik Olsen fra Kråkesølv - vokal på Julekveld og Josefs julevise.

Innspilt i Bodø august/september, rykende fersk med andre ord.