Rock Mot Rus er Norges eldste rockemønstring. Den største grunnen til at festivalen har så stor betydning for musikklivet i nord het Willy Oftedal. Han var festivalsjef i 29 år, før han døde av kreft, heter det i en pressemelding fra Rock Mot Rus.

For å hedre hans minne, og samtidig gi en velfortjent honnør til andre som gjør en forskjell for ungdom, akkurat slik Willy gjorde, deles Willy Oftedals Ærespris ut.

I år ble prisen delt ut for 14. gang, med Moddis stemme i bakgrunnen, som forteller hvor viktig Willy Oftedal var for så mange musikere og kulturlivet i nord.

Prisen består av 5000 kroner, et diplom og bronsestatuetten «Willy», utarbeidet av en av Willy Oftedals nære venner, Svein Spjelkavik, og støpt av Kristiania Kunst- & Metallstøberi, som også hvert år støper troféene til Spellemannsprisen. Willyprisen er en nasjonal pris, og hvert år nomineres tre kandidater.

Årets nominerte:

Ole Laurits Mosseby

Ole Laurits Mosseby, best kjent fra kultpunkerne i Göttemia jobber tett med Rockehuset i Halden og står på og løfter ungdommen frem. Rockehuset er en ungdomsklubb med øvingslokaler, konsertscene og studio. Det blomstrer med ungdomsband i miljøet for tiden, og Ole Laurits skal ha mye av æren for det.

Han stiller opp mye på fritiden sin for å hjelpe mange band til å tørre å spille/opptre. Han motiverer ungdommer, og tilrettelegger slik at bandene får den hjelpen og veiledning de trenger. Han er alltid tilgjengelig.

Han har sørget for at bandvirksomhet er lavterskel og oppnåelig, inkluderende og samlende. Han er kunnskapsrik, en dyktig musiker og ser folk rundt seg som har tusen jern i ilden!

Alle elsker Laurits. Linda Elise Haug i bandet Lucky Malice har blant annet sagt at det var han som pusha henne til å spille i band. I år har bandet holdt på i 20 år! En virkelig ildsjel. I fjor ble det arrangert Julepønk på Aladdin Scene i Halden. Det var det Lucas (17 år) som stod for med god støtte fra Ole Laurits.

Rockeklubben i Porsgrunn (R.I.P)

Rockeklubben i Porsgrunn har eksistert siden 1990, da en gjeng musikkinteresserte og initiativrike ungdommer mente det var for dårlig konserttilbud i Porsgrunn.

Driften av Rockeklubben i Porsgrunn er basert på frivilling innsats, eller rockedugnad som de kaller der. Utgangspunktet for driften er kjærlighet til musikk og et brennende ønske om å bidra til Porsgrunns kulturliv. Siden en del R.I.P’s ideologi er å støtte opp om nye, fremadstormende band, er de også en scene for lokale artister, både som headliner og som supportband.

R.i.P har alltid hatt 18-års grense i sitt lokale. Det har vært et bevisst valg for R.i.P, for at det skal være mulig for de yngste myndige å få med seg gode konserter litt utenom det som kanskje er vanlig å booke på kulturhus og i skolesammenheng.

Norske Konsertarrangører (NKA) stemte fram Rockeklubben i Porsgrunn som Årets Helårsarrangør 2017! Og det i et finaleheat som besto av Rockefeller, Parkteateret, Studentersamfundet i Trondheim og Terminalen, i tillegg til R.i.P.

Svein Bjørhusdal

Produsentene i Stormen Konserthus og sannsynligvis hele det unge musikklivet i Bodø ønsker å nominere Svein Bjørhusdal eller «Mr Sinus» til Willy- prisen. Bodøs unge band og musikere har i alle år blitt tatt inn under vingene til Svein, hvor han har fungert som mentor både når det kommer til opplæring i det scenetekniske, men også musikk og band.

Svein har jobbet som scenemester og bookingansvarlig på konsertscenen Sinus i Bodø helt siden 1992 og har lang fartstid som turnèleder for band som Dum Dum Boys og Morten Abel.

Han omtales også som ryggraden i konseptet Sinus. Han bærer med seg en historie og erfaringer fra gamle Sinus som har vært essensiell i utviklingen av det som er Sinus i dag, og hva det vil være i framtiden.

Svein bruker mye av sin fritid på å lære ungdom alt han kan, og legger til rette for at de skal ha de beste mulighetene til å lykkes. Svein er engasjert, dedikert, gir alltid 110 prosent og legger hjertet sitt i sitt arbeid med unge og musikk.

Tidligere vinnere 2011: Reidulf Solbakken, Harstad

2012: Tore Arholm Tobiassen, Stavanger

2013: Tonje Unstad, Liland

2014: Tore Mathisen Grøtte, Alta

2015: Trond Lind-Hansen, Andenes

2016: Per Inge Olsen, Nesseby

2017: Øystein Bjørstad Lindbeck, Sortland

2018: Roy-Arne Westermann, Kjøpsvik

2019: Atle Borgeteien, Oslo

2020: Siv Janna Glømmi, Oslo

2021: LOUD!, Oslo 2022:

Agnete M. Kirkevaag, Nord-Odal

2023: Camilla Kjellbakk Andersen, Steigen.