Det er artisten Solfrid Molland som reiser rundt på turneen «Musikken er mitt fedreland», sammen med musikere og sangere med rombakgrunn. På hvert turnéstopp arrangeres det, i samarbeid med Kirkens Bymisjon og kommunen, et opplegg rundt en egen tematikk.

Seksuelle overgrep

I Sortland er temaet seksuelle overgrep, et tema som kommunen jobber grundig med.

I forkant av konserten blir det et foredrag av Vårin Sørmeland, som selv var utsatt for seksuelle overgrep i barndommen på Sortland. Foredraget, som har fått navnet «Aleine er du ingenting», handler om tida og livet etter et overgrep.

- Det blir fokus på hvordan overgrepene har satt spor, og hvordan man kan komme seg videre, sier helse- og oppvekstsjef, Sture Jacobsen.

Jacobsen jobber tett med problematikken, blant annet gjennom Æ e mæ-prosjektet, der kommunen jobber med å forebygge overgrep og øke unges kunnskap og trygghet rundt egen kropp og seksualitet.

Utafor

Festivalsjef Steinar Kjeldsen synes det er spennende med et slikt opplegg under jazzfestivalen.

- Vi har ikke gjort noe sånt før. Her blir det både foredrag og konsert med folk som på ulike måter har stått utafor alene, sier han.

- Det er fint å kunne bidra litt i lokalsamfunnet, ved å tilrettelegge for arrangement som dette, som åpner opp mot samfunnet og livet for øvrig, legger han til.

Konserten med Solfrid Molland omtales som en hyllest til styrke og spiritualitet i sigøynermusikken.

- Dette er jo et folk som tidvis har blitt underkjent og gjemt bort opp gjennom historien, sier Kjeldsen.

Kirkens Bymisjon skal servere suppe før konserten.