The Revenant: Karakter: 9/10

Jeg starter med å si at om du skal se én film i 2016, så bør du se denne.

The Revenant er inspirert av en sann historie fra 1823, gjengitt i romanen "The Revenant: A Novel of Revenge".

Både regi og deler av manus står den Oscarvinnende Alejandro González Iñárritu (Birdman, Babel) for. Bak foto, står Emmanuel "Chive" Lubezki, som også har vunnet 2 Oscar (Gravity, Birdman).

Se den på kino

The Revenant er en film du rett og slett ikke vil gå glipp av. Du bør også se den på kino.

Se trailer her.

For allerede i løpet av de første minuttene på filmen så griper den tak i magesekken din og slipper ikke taket gjennom to timer og trettiseks minutter.

Handlingen

Uten å røpe for mye fra handlingen, så møter vi i filmen Hugo Glass og en gjeng med pelsjegere og soldater i villmarken i Amerika på 1800-tallet. DiCaprio spiller Hugh Glass som etter et indianerangrep sammen med de overlevende må kjempe seg tilbake fra ødemarka til en utpost. Et Bjørneangrep gjør det imidlertid den saken vanskelig. Glass blir livstruende skadet og machoen Fitzgerald, spilt av eminente Tom Hardy, får sammen med Glass sin sønn Hawk(Forrest Googluck) og Bridger(Will Poulter) i oppgave å passe på Glass mot betaling mens resten kjemper seg tilbake til fortet hvor de kan finne trygghet. Med Arikara-indianere i hælene sviker Fitzgerald Glass og han må kjempe seg tilbake alene i en kamp for livet som er ekstrem, rå og glitrende fremstilt.

Bør vinne Oscar

Dette er opptakten til det som er et epos av en film hvor Leonardo DiCaprio gjør sitt livs rolle. Ja, faktisk bedre enn Wolf Of Wallstreet og Django Unchained. Om godeste DiCaprio ikke vinner Oscar for denne filmen, er jeg nesten fristet å si jeg skal løpe til jobb fra Stokmarknes til Sortland i sommer, men så artig skal vi ikke ha det. Jeg stoler ikke så på amerikanernes smak.

En annen hovedrolle i denne filmen er naturen. Storslått villmark filmet med vide linser og vide utsnitt. Men midt oppe i den storslåtte naturen finner vi også en cinemotografi jeg ikke har sett makan til på film. Regissør Alejandro González Iñárritu måte å filme de store kampscenene, det mye omtalte bjørneangrepet og andre action-sekvenser er ulikt noe jeg har sett tidligere. De er sømløse helhetlige, råe og episke scener som tar deg med ut av stolen og inn bak lerretet. Rett og slett fantastisk.

Filmopplevelse

Jeg har ofte sittet å sett film de siste åra og kjedet meg. Det blir for forutsigbart. Slik blir det ikke her. For med skuespillerne, oppbygningen og den fantastiske cinemotografien tar denne filmen tak og slipper ikke før rulleteksten går. Det er ingen actionfilm, ikke noe drama, ikke noe western. Dette er bare en helt enestående filmopplevelse du må få med deg.

Den har svakheter. For den er forutsigbar på enkelte områder også. Og den har et par tidslinje og årstidshopp som irriterte meg en smule da jeg satt i kinomørket. Men det er bare småtterier. Totalt sett er dette en film som fortjener alle priser den kan få. Det er en film som gjør meg glad for at jeg lever i en tid hvor en kan lage slike massive filmer som det oser så mye kvalitet av.

Tanken på at dette er basert på sanne hendelser. Tanken på at skuespillerne var ukesvis i ødemarka. At filmcrewet klarte å filme i ekstreme, øde områder. Alt dette gjør ikke filmen noe mindre fascinerende.

The Revenant:

Norgespremiere: 22.01.2016

Originaltittel: The Revenant

Genre: Drama / Eventyr

Skuespillere: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Kristoffer Joner, Will Poulter, Domhnall Gleeson

Regi: Alejandro González Iñárritu

Manus: Alejandro González Iñárritu, Michael Punke, Mark L. Smith

Nasjonalitet: USA

Musikk: Ryuichi Sakamoto, Alva Noto, Ryuichi Sakamoto, Alva Noto

Produksjonsselskap: 20th Century Fox, Regency Enterprises, Ratpac Entertainment, New Regency/Anonymous Content/M Prods./Appian Way

Distribusjon: Twentieth Century Fox Norway

Video distribusjon: Fox-Paramount Home Entertainment Norge, Fox-Paramount Home Entertainment Norge

Produksjonsår: 2015

Lengde: 2 t. 36 min.

Aldersgrense: 15 år