Arrangører og gjester sammen, fra venstre: Jørgen Ellingsen, Yvonne Antonsen, Tonje Storvik, Hege Lehn og Sølvi Hansen.

Når VOLs utsendte dansejournalist nærmer seg Samfunnssalen sent lørdag kveld etter en lang vakt, tenker jeg et lite øyeblikk på at dette kanskje er for sent til å lage en reportasje. På denne tida pleier nemlig folk å være litt for godt humør til at de egner seg på kamera og for Vær varsom-plakaten.

Men den gang ei, for så kommer jeg på: Vesterålsrcok er nemlig helt rusfritt. Og for over 20. gang møttes danse- og musikkglade til fest i Samfunnssalen denne helga. Fra fredag ettermiddag til langt ut på natta natt til søndag med dans og moro.

Svett og swing

- Det har vært en flott helg. Med godt vær. Badstu-varme til dansen, smiler Yvonne Antonsen i arrangørkomiteen når vi møter dem lørdag kveld.

- For varmt?

- I formiddag ble det nesten for mye, ja, smiler hun. Men klager gjør de ikke: En ivrig gjeng av danserne gikk sågar på Steiroheia lørdag formiddag.

- Så nå er jeg solbrent på hele ryggen..., forteller Hege Lehn, en av de dansende fjellvandrere.

Tilreisende venner

Dansemiljøet i regionen er stort, og Vesterålsrock trekker tradisjonelt mange glade nordlendinger. Men også mange fra nabofylkene - og fra fylkene som slett ikke er naboer. For eksempel kommer det folk fra så langt sør som Egersund hvert år til arrangementet.

- Det handler nok om flere ting - det sosiale, musikken og ikke minst Nord-Norge i seg selv, for noen, sier Jørgen Ellingsen.

Han fremhever også musikken, som her gjerne er litt mer up-tempo og rocka enn tradisjonelle dansegallaer med svensktopp.

- Dette er litt mer blues og rock, som er artig å danse til og som ikke minst er lettere å få rekruttert ungdommer til, sier Ellingsen.

På scena denne helga stod tilreisende band som Si Cranstouin, lørdagkveldens blues-gutter fra England. Og spilte musikk som kunne vært en konsertopplevelse i seg selv. Hele helga backet også de lokale musikerne i Lady and the Roosters opp i mellom slagene.

Uten alkohol

Og der dansefester gjerne handler om alkohol, er det viktig for arrangørene å holde fast på det rusfri konseptet til Vesterålsrock.

- Det er selvfølgelig en utfordring økonomisk - siden alkohol gjerne er en viktig inntekt. Men for oss handler det om å vise at man kan ha positive opplevelser med dans uten alkohol, og at barn og unge blir vant til det sammen med oss voksne, sier Yvonne Antonsen.

- ...og så kan det hende man danser litt bedre?

- Ja, det kan nok være!, smiler hun.

Uten alkohol holder man også lenge. Ifølge arrangørene danser man gjerne til klokka tre-fire på natta, natt til søndag. Visstnok en gang helt til halv-åtte neste morra!