- Med stolhet og glede slipper Sortland jazzfestival sine første artister til høstens festival. Det er bare å sette av 23. - 27. september like godt først som sist, for her er det mye å glede seg til, sier arrangøren i en pressemelding.

Festivalen blir, som tidligere år, variert, noe også det første artistslippet bærer preg av.

Åpningskonserten onsdag 23. september blir kanskje mest populær blant de yngste, nemlig «Meg og kameraten min» med Martin Hagfors og Erik Johannesen.

- De fyller kulturhus over hele landet med sin underfundige musikk. De blir ofte omtalt i samme åndedrag som Knutsen og Ludvigsen, og Tramteatret, heter det i pressemeldingen.

Islandsk groove

En annen godbit er de islandske groove-mestrene i Mezzoforte.

- Bandet er høyst oppegående, og vi regner med at svært mange finner veien til konserten på åpningsdagen. Mange husker sikkert den store hiten «Garden party», og bandet holder fortsatt koken som et av de ledende innen funk og jazzfusion.

Festivalen har i år vært på utkikk etter unge nordnorske artister, som de ønsker å gi litt ekstra oppmerksomhet.

- Vi har falt ned på Elle Márjá Eira fra Kautokeino. Hun er et friskt pust i samisk musikkverden. Med sin særegne stemmen berører hun publikum med en stemme  som går rett inn i hjerterota. Hun leker på tvers av sjangere, har røtter i samisk forteller-kunst og blander det med et moderne uttrykk som gir en helt egen sound. Med en audiovisuell forestilling bergtar hun publikum med sitt ærlige scenespråk. Den ensomme mørketiden fra bitende kulde til soltråler kaster lys på den enorme grenseløse vidda.

Jazzensemble

Trondheim Jazzorkester (TJO) regnes som et av de ledende jazzensembler i landet, og festivalen er stolte av å kunne presentere en konsert med TJO under festivalen.

- Det særegne med TJO er at man arbeider prosjektbasert med ulike kunstneriske ledere og med ulike besetninger over tid. TJO er godt kjent for sine samarbeid med Chick Corea, Pat Metheny, New York Voices, Joshua Redman. Til Sortland kommer de sammen med Come Shine.

Jazz etter jobben

Etterjobbjazz-satsningen fortsetter i år. Først ut er prosjektet «Bird» med Ole Petter Bergland og Oddmund Finnseth.

- Det er 95 år siden Charlie «Bird» Parker ble født. Ole Petter og Oddmund gir oss fuglelyder, fuglehistorier og komposisjoner av «Bird» i skjønn forening. Låter som «Ornithology» og «Yardbird suite» blir aldri det samme etter dette.

Jazzfestivalen lover flere artistslipp utover våren.