Guro Sibeko lanserte sin nye barnebok, “Blodmånenatta” i går. Boka er en av barneboksatsingene til forlaget Cappelen Damm i vår. Historien i boka skjer i Bø, nærmere bestemt på Eidet og Øra, så derfor ble den aller første lanseringen lagt til nettopp Eidet. Den skal lanseres i Oslo også, men de får vente til over påske.

Sibeko ønsket en fullsatt sal i bygdehuset til UL Midnattsol hjertelig velkommen til det hun kalte et snikførbokslipp.

Hele Steine skole og 1-4. klasse fra Eidet skole var til stede og forfatteren startet likegodt med en hoppelek for å sette stemninga.

Barneboken handler om Kaspara som har mistet mammaen sin på havet. Hun er overbevist om at moren svever hvileløst over bølgene og leter etter henne. Kan Kaspara kanskje få de underjordiske til å hjelpe moren hjem? Boken på 116 sider er en magisk fortelling om sorg, mot og ei jente som aldri gir opp.

- Dere bor her hvor handlingen i denne boken foregår, sa Sibeko før hun leste fra det første kapittelet, det skumleste kapittelet i hele boka, ”En halv mann i en halv båt”.

Så fulgte kulturskolen ved Emil Pedersen og kulturskolelærer Kåre Gunnar Martinsen opp med ”Dovregubbens hall” før Sibeko igjen tok ordet og snakket om draugen, mens spente og ivrige barn fulgte med og stilte spørsmål.

- Slutter boka godt, var det en som lurte på.

- Boka slutter ganske godt, kunne forfatteren forsikre.

Ikke alle spørsmålene lot seg svare på. Hvorfor har for eksempel draugen bare en halv båt?

Etter et nytt flott innslag fra kulturskolen spurte Sibeko barna om de hadde forslag til hva de kunne gjøre hvis de møtte nøkken i Kobbvågvatnet. Engasjerte barn kom med forslag på løpende bånd før Sibeko røpet trikset. Da skal man med innlevelse si ”Nøkk, nøkk, nøkk - stål i vann, nål i vann - søkk – søkk – søkk”. Barna ropte regla så det runget i salen.

Slik gikk det slag i slag før Sibeko rundet av den første timen med en ny lek, ”kongen befaler”.

Etter en pause med saft og boller gikk alle sammen til nabogrenda Øra og så på huset som er med i boka og kirkegården der bestemoren til Kaspara ligger.

Guro Sibeko hadde regien på boklanseringen i samarbeide med Eidet skole og kulturskolen.

- Kulturskolerektor Julie Willumsen Julie har vært en fabelaktig primus motor i dette opplegget, sier barnebokforfatteren til Vesterålen Online.

Bø kommune ved skolesjef Gundar Jakobsen ordnet med leie av lokalet, skolefri for barna og busser slik at elevene fikk anledning til å være med på den sjeldne begivenheten som et barnebokslipp i Bø tross alt er.

Guro Sibeko er gift med en bøfjerding.

- Jeg er litt adoptert og skulle gjerne vært bøfjerding selv, sier hun smilende.

- Hva er det med Bø?

- Det er et fantastisk sted å være. Alle er så rolige og herlige. Det er et lite sted hvor folk ikke er små i hodene. Jeg trives veldig godt her. Naturen er et pluss, men det er ikke bare den som er flott. Det er litt av hvert annet også i bygda som jeg liker, sier forfatteren.

- Det er ikke for ingenting at historien er lagt til Bø.

Barneboken er en blanding av fakta og fiksjon. Hovedpersonen Kaspara er funnet opp, men huset finnes på ordentlig. Alle de fysiske omgivelsene er fakta.

Boken er illustrert med 20 sider bilder.

- Bildene løfter boka. Knut Andre Solberg er en fabelaktig tegner. Det er veldig deilig å ha ham med på laget.

Dette er Sibekos første barnebok. Hun har tidligere skrevet to voksenromaner, men det er noe helt annet.

- Det er mye morsommere å skrive barnebok, ler Sibeko.

Bildegalleri