Vi serverer to lekre og smaksrike grillspyd i ukas matspalte, sammen med de klassiske sausens houmous, baba ganoush og ajvar – samt «nasjonalsalaten» tabbouleh.
Kofte kabob
1 dl revet gul løk
1/2 dl griljermel
3 fedd hvitløk
2 ss hakket persille
2 ss finhakket mynte
1⁄2 ts salt
1⁄2 ss libanesisk «seven-spice» (allehånde, pepper, kanel, nellik, muskat, «fenugreek» og tørket ingefær).
1 egg
500 g kvernet lammekjøtt
Bland alt sammen, og la hvile i kjøleskap i et par timer.
Lag avlange «kjøttkaker» som du trer på grillspyd. Press godt rundt slik at de fester seg godt.
Shish taouk
4 kyllingfileter
3 knuste hvitløksfedd
1/2 dl olivenolje
1 sitron
1 ts paprika
3 ss tomatpure
2 dl tyrkisk yoghurt
2 ts «sumaq»-krydder
1 ts salt
1 ts sort pepper
Skjær kyllingfileten i biter på 3x3 cm. Legg i en skål, bland inn vispet yoghurt, olje og krydder. Rør godt rundt. La stå i kjøleskap i minst to timer. Tre dem på grillspyd. Grill!
Tabbouleh
2 dl kokt bulgur
1/2 agurk i små terninger
2 tomater i små terninger
i bunt vårløk
3 ss hakket persille
3 ss hakkede mynteblader
1 sitron (saften)
1/2 dl olivenolje
Ev. granateplefrø
Bland alt sammen godt i en skål, og la hvile i en halvtime.
Houmous
1 boks kokte kikerter
3 ss «tahini-pasta»
2 fedd hvitløk
1/2 sitron (saften)
3 ss olivenolje
1/2 ts kummin
Salt, pepper, paprikapulver
Kjør alt i en god mikser!
Baba ganoush
Følg oppskriften til houmous, men istedenfor kikerter bruker du «kjøttet» fra en aubergine som du baker i ovn i en time på 200 grader, samt litt persille.
Ajvar kjøper du ferdig på glass.
Vel bekomme!