Foruten rikelig med bilder fordelt på 120 sider finner vi en kort innføring i Svalbards historie, flora, fauna, kultur og geografi. Når alt dette skal presenteres på fire språk, norsk, engelsk, tysk og italiensk, nærmer vi oss sterkt en turistbok. Det en tidligere har sett av slike mindre flerspråklige turistbøker har Liodden klart overgått på alle områder det være seg trykk, tekst og ikke minst bildeutvalg. Dette er kvalitet.

Ole Jørgen Liodden har deltatt på ti fotoekspedisjoner til Svalbard. Da forventer vi at han har noen bilder å presentere. Og her finner vi selvfølgelig seler, rev, isbjørn, rein, blomster og fugler. Fuglebildene er fantastiske, og blomstrene spesielt vakre. Landskapsbildene hadde vi gjerne sett flere av også, både med og uten snø og is. Jeg opplever de som givende og som nye i motsetning til en del av isbjørnbildene som kanskje ikke av de mest originale. Det er så mye av isbjørnene som vi mener å ha sett, de er ikke eksotiske nok. Men kanskje bildeopplevelsen av isbjørn er noe annet for en italiensk turist, som kanskje til og med har sett en i levende live? Og nettopp derfor er det ok med flerspråklig tekst så svalbardturistene kan få et førsteklasses minne fra hva de har sett. Innbundet og i litt under A5 format er den ikke for stor for bagasjen heller.

Som seg hør og bør er det til slutt noen sider om global oppvarming. Selv om det er riktig både politiske og økologisk kan det bli litt mye terping på dette temaet. En blir litt fed up, men forstår at naturfotografer kanskje mer enn oss andre ser konsekvensene og dermed føler behov for å uttrykke det. Ole Jørgen Liodden begrenser seg til å si at isen har trukket seg tilbake.

Ole Jørgen Liodden er en av Europas beste naturfotografer og har høstet flere internasjonale utmerkelser for sine bilder. Han arrangerer fotoekspedisjoner til Svalbard, kjører fotokurs og har laget praktbøker og Hallingdal og Valdres. Nå er han utnevnt til ambassadør for kameraprodusenten Nikon.