Kronprinsesse Victoria, Kronprins Haakon og Kronprins Frederik besøkte Grønland for å sette fokus på klimanedringer i Arktis. Foto: Veronica Melå, Det kongelige hoff

De skandinaviske tronarvingene er alle beskyttere av Polaråret i sine respektive land. Boken «Kongelig polartokt» kommer nå ut i alle tre landene, på deres respektive språk. Overskuddet fra boken vil gå til veldedige formål.

Sommeren 2008 reiste kronprins Haakon, kronprinsesse Victoria og kronprins Frederik sammen til Svalbard og på forskningstokt med den svenske isbryteren «Oden» som en del av en felles skandinavisk markering. I juni 2009 fulgte en reise til Grønland for å sette fokus på klimaendringene og hvilke konsekvenser de har for menneskene som lever der.

- På disse reisene har de fått et godt innblikk i polarforskningen og denne kunnskapen ønsker de å dele med andre, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved slottet til NTB.

Tronarvingene har skrevet hvert sitt kapittel, ikke ført i pennen av andre, men deres egne ord om inntrykkene fra Arktis.

Boken inneholder også materiale av forskerne Minik T. Rosing, Anders Karlqvist og Pål Prestrud om polarforskning og klimaspørsmål og hva de mener kan gjøres.

(NTB)