HATS har i sitt samfunnsoppdrag en plikt til å holde kurs i hele Nord-Norge, Sápmi og på Svalbard.

15.-17. september arrangerer HATS kurs i karakterutvikling med crossdressing. Daglig leder Irene Nordhaug Hansen skulle ønske flere meldte seg på.

– Høsten har vært tiden der våre revy og teaterlag har kommet sammen for å starte opp produksjoner. Derfor er det med stor forundring at det kun er tre påmeldte på kurs med to av Finnlands dyktige karakterskuespillere. Dette kurset er utmerket for både skuespillere og revyaktører, skriver Nordhaug Hansen i en pressemelding.

Denne gangen er det ScenekunstLove som var samarbeidspart for kurset. Dette er et nettverk med profesjonelle aktører, men i utlysningen av kurset har det vært informert om at det passer både for profesjonelle og amatører, skriver hun.

Mer krevende

Primus motor i ScenekunstLove, Thomas Voll, er opptatt med innslag på Elvelangs på Melbu fredagskvelden, og har derfor sørget for deltakere kan ha en alternativ oppstart på lørdag.

– Etter pandemien er det blitt mer krevende å navigere med våre kurstilbud. Vi opplever at påmeldingene ikke kommer så lett, og aktuelle deltakere sier de ennå ikke har opparbeidet seg den sosiale kondis. Det er synd, fordi vi vet at disse kursene har vært viktig for mange, skriver Nordhaug Hansen.

I pressemeldingen skriver hun at i nord har det frivillige kulturlivet vært en stor leverandør av forestillinger og folk har gått mann av huset for å se både revy og teater.

– Om aktørene i det frivillige feltet øker sine skuespillerferdigheter får publikum en ennå bedre opplevelse. Regjeringen har laget en strategi for kulturfrivillighet, der det er lovet en større pengepott til dette feltet. Og til samarbeid mellom profesjonelle og amatører.

Nordhaug Hansen mener det er nettopp derfor de må være på samme arena og utvikle erfaring med samarbeid.

– Kurset passer også for folk som ikke står på scenen. Jeg selv har erfart at dette crossdressingkurset gir inspirasjon og kunnskap som kan brukes i dagliglivet. Og i møte med ulike utfordringer har jeg hentet fram karaktertrekkene til en karakter som jeg utviklet på kurs. Nå er det mange nye ordførere, som skal ha en ny rolle- så kanskje ordførersamarbeid i Vesterålen kan starte med et kurs, avslutter hun pressemeldingen.