Sortland juniorkorps spilte julemelodier og ledet toget som gikk fra Kulturfabrikken til torget. Flere hadde fått tak i fakler og nisseluer for anledningen.

Vel framme på torget, dukket ordfører Grete Ellingsen opp på scenen. Hun syntes det var stor stas å se at så mange hadde tatt turen til julegrantenningen.

– En av de tingene jeg må gjøre som ordfører, er å ha kontakt med julenissen. I forrige uke ringte jeg til julenissen og spurte om han kunne komme hit i dag. Tror dere han sa ja til det? Spurte Ellingsen.

– Ja! Svarte barna i kor.

Sortland-ordfører Grete Ellingsen

– Ja, han gjorde faktisk det! Men han var litt trøtt og sliten etter at han har sovet store deler av sommeren. Han fortalte at han akkurat har begynt å trene til han om en måned skal dele ut gaver på julaften, sa ordføreren.

Videre fortalte hun at nissen også har sendt reinsdyrene på trening og må derfor låne seg en «rødtass», altså en rød traktor, for å komme seg til torget.

Rødtassen

Julegrantenning

Julenissen hadde to betingelser for å ta seg turen: lysene på juletreet måtte tennes, og for å komme i julestemning måtte alle være med å gå rundt juletreet.

Det var alle enige om at skulle gå bare bra. Og sammen med ordføreren, ble det telt ned fra 10, i vente på at julelysene skulle tennes.

Etterpå ble det korpsmusikk og flere ringer dannet seg rundt juletreet for å hjelpe nissen med julestemningen.

Venter på nissen

Frida Ribe Stokland (7) og Alida Oline B. Simonsen (7) var spente på å se om julegrantenningen fungerte for å få julenissen på besøk.

– Jeg gleder meg til å møte han, sier Alida Oline og smiler bredt. Hun hadde pyntet seg med julekule-hårbøyle og nisselue.

Frida Ribe Stokland (7) og Alida Oline B. Simonsen (7)

– Kommer julenissen snart? Spør Frida og ser seg rundt. Hun forteller at i fjor hadde julenissen med seg godteri.

– Tror dere han har godteri med seg i år også?

– Ja, det håper jeg, sier Alida og det sier Frida seg enig i.

Og det fikk de rett i; da julenissen og de to gode hjelperne ankom i «Rødtassen», hadde de tatt med seg godteri til alle barna.