I andre etasje av den ærverdige direktørboligen på Stokmarknes har Jens Sundbø, Geir Remen, Royer Larsen og Tor Håkon Gabriel Håvardsen sitt øvingslokale. Sammen danner de bandet Åtgaum.

- Vi er en gjeng med folk som har drevet og spilt gangske lenge, men på forskjellige hold. Så slo vi oss sammen til det vi har valgt å kalle for Åtgaum. Det betyr begeistring, og det er litt pretensiøst, forteller Geir Remen.

Mange kjenner nok til disse guttene som har beina godt plantet i musikkmiljøet i regionen, og den siste tiden har de fartet rundt omkring med en konsert de har valgt å kalle «Cornelisviser og tilliggende herligheter».

Royer Larsen har lang fartstid fra band som Zoo og Banana Airlines. Tor Håkon Gabriel Håvardsen, bandets unge alibi, har blant annet spilt i Quiritatio, et band som har turnert rundt i Mellom-Europa. Sundbø spiller ved siden av i et band som heter Outlaws i tillegg til en Beatles-forestilling som han drar rundt med. Remen har vært med i en del år i Zöllners Eft., og en rekke andre band som har gjort seg mer eller mindre bemerket i regionen. Det er altså ingen noviser innen musikk vi har med å gjøre.

- Jeg husker vi fikk beskjed om å bli voksne og skaffe oss et arbeid. Samt fjerne det lange håret, og det har vi jo gjort, om noe ufrivillig, ler Larsen.

Vi sitter inne i en del av øvingslokalet som er viet til opptaksutstyr og som med tiden skal bli et fullverdig studio. Utstyr fra 40, 50- og 60-tallet pryder rommet, alt fungerer som det skal, og eneste spor av moderne tider er en iMac hvor låtene blir mikset.

Ut fra høytalene kommer lyden fra det som forhåpentligvis blir å høre på radioen rett etter påske, og som man kan finne tak i på både Spotify og Wimp.

Remen er forfatteren bak den nye radiosingelen og forklarer at den kort og greit handler om det å bli voksen og at den er en liten lykkeønskning til de som står på trappene og skal ut i den voksne verden.

- Det er en tekst som er bygd rundt en melodi som en skotte har laget. Vi tenkte at vi ikke ville bli stoppet av rettighetshaveren, så vi tok kontakt og spurte om å få lov til å gjøre vår versjon av melodien. Det fikk vi. Jeg synes det ble en veldig helstøpt låt. Vi har brukt den som vedheng til Cornelisviser, bare for å vise hvor vi tenker oss videre. Det viser seg at vi får vel så mye åtgaum på den sangen som andre deler av programmet.

Bandet  jobber for å finne sin egen sound og stil, noe som til tider kan være nitidig arbeid.

- Noe av det uttrykket som vi får til er mye Tor Håkon sin fortjeneste, så det er synd at han ikke hadde mulighet til å komme på nettopp denne øvingen. Han er veldig god på slagverk. Det finnes mange trommeslagere rundt omkring, og de fleste slår på trommer. Men Tor Håkon, han spiller trommer, skryter bandkollegene.

Hør Åtgaums favoritter på Spotify