Minneord til Thea Knutzen

Med sorg har vi i Høyre mottatt meldingen om at tidligere Stortingsrepresentant Thea Knutzen er død, 85 år gammel.

Tidligere leder i Nordland Høyre Benn Eidissen sammen med tre generasjoner Høyre-kvinner i Sortland. Fra venstre tidligere gruppeleder og formannskapsmedlem Ingebjørg G. Pedersen, nylig avdøde Thea Knutzen og tidligere sortlandsordfører Grete Ellingsen.  Foto: Arkivfoto

Meninger

Thea Knutzen ble født 4. juli 1930 i Harstad og ble innvalgt på Stortinget som representant fra Nordland i tiden 1985-1993. Hun var møtende vararepresentant i nesten hele perioden 1981 – 1985. 

Det meste av sitt liv bodde Thea Knutzen med sin familie på Sortland, hvor hun tidlig markerte seg som en meget samfunnsengasjert innbygger.

Hun var i flere perioder medlem av Sortland Kommunestyre og formannskap. Hun var også i en lang periode medlem av Nordland Høyres fylkesstyre.

Thea Knutzen var som politiker først og fremst kjent som en sosialpolitiker. Men, det som kjennetegnet henne aller mest var hennes tverrsektorielle og brede politiske arbeidsfelt.

En periode var hun blant annet medlem i Bioteknologinemda. Også innenfor skolepolitikken satte Thea Knutzen spor etter seg. Hun var i mange år en pådriver i arbeidet for å utvikle høyere utdanning i den nordlige landsdelen. 

Jeg kjente Thea som en som arbeidet grundig  og i det stille med sakene. Hun lyttet til alles argumenter, tok egne standpunkter på bakgrunn av fakta og hva hun mente tjente saken,  og argumenterte for dem.

Thea var klok, vittig, vennlig og omsorgsfull.

Thea Knutzen nøt stor respekt i alle politiske leire. Selv om hun aldri selv stod i front for å kjempe for posisjoner, ble hun et naturlig personvalg som ledende kvinnepolitiker i Nordland Høyre i mer enn 10 år, helt til hun selv valgte å trekke seg tilbake for å få mer tid til sine nærmeste.

Hun var en del av den såkalte Høyrebølgen som startet på 1970-tallet og som også skapte en betydelig fremvekst for Høyre i Nord Norge.

Thea Knutzen var æresmedlem i Nordland Høyre.

Vi lyser fred over Thea Knutzens minne.

Erna Solberg, statsminister og partileder i Høyre

Les også: Thea Knutzen utnevnt til æresmedlem