Etter å ha lest John Edvard Johnsens innlegg om Tullingen A/S i blv.no og vol.no, var det to kjente sitater som slo meg:

«For når man tenker på ting, så er det ofte at tingen kjennes mye lurere ut når den er inni deg enn når den kommer ut og andre kan se på den.» (Ole Brum)«Nei, du måkke komme her og komme herdu måkke komme her og tro at du er no til kærNei, du måkke komme her og komme her» (Øystein Sunde)

Begge kan nemlig passe. For her får man på pukkelen dersom man har vært så frekk at man har meninger om bruk av Værøyflaget.

Da får man passet påskrevet. Han harselerer over nyetableringen Framsikt AS, et selskap som nylig har etablert seg i kommunen, med god medvirkning ikke minst av ordføreren.

Så kommer han med påstander som blir slukt rått av enkelte som tydeligvis er vant til uttale seg på bakgrunn av hva de har «hørt». Påstander som at man er mot Egil Kristoffersen & Sønner AS, at  bedriften omtales som miljøverstinger, raljering over folk som prøver å sette i gang næringstiltak og som sliter i startfasen. Og ikke nok med det: Han er så lei seg for at han ikke har fått nok av næringspotten i Bø kommune. Det mens havna i Hovden nå ferdigstilles for 8,5 millioner kroner – et tiltak som både ordfører, næringsetat og næringspolitikere i kommunen har brukt både politiske og personlige kontakter til drive frem og fremskynde.

Jeg hadde ikke ventet en slik tirade fra John Edvard, en person som jeg vanligvis har stor respekt for!

Det virker som om han har lest kommunens postliste og har sett dokumenttittler «Innsigelse oppdrettsanlegg Gaukværøya» (eller Mikkelsøya) eller lignende. Om han hadde bedt kommunen om å få utskrift av disse dokumentene – som alle interesserte faktisk har rett til - hadde han kanskje oppdaget at de fleste IKKE kritiserer EK&Sas, men at man har forskjellige grunner til å gå imot en oppdrettslokalitet på det vi bøfjerdinga kalle Flaget, eller Værøyflaget.

For min del er to hovedbegrunnelser for en slik innsigelse:

1. Flaget er en mye brukt fiskeplass hvor det foregår en kommersielt fiske etter torsk og andre arter på forskjellige tidspunkt av året. I år ble det for eksempel levert 200 tonn torsk (skrei og kysttorsk) som var tatt på Flaget til Nergård Steinesjøen frem til utgangen av april. En rekke båter har fisket her, både det vi regne som heimeflåte og fremmedflåte. Jeg stiller spørsmålet om arbeidsplassene i sjarkflåten er så mindreverdige at vi skal overse dem?

2. Området ved og rundt Litjøya og Gaukværøya er et av de mest produktive sjøområdene vi har i Bø. En rekke av de artene som vi driver kommersiell fangst på har gyte- og/eller oppvekstområder her. Det gjelder skrei, kysttorsk, kveite, sei, hyse, brosme, lange, rødspette og ørret. Så kan vi ta med skalldyr som taskekrabbe, en bløtdyrfauna og havflora som er unik. Dette er en del av fremtiden for fiskeriene i Bø, og er så viktig at vi ikke bør overse detDette har med rettighetene i et demokrati å gjøre. Jeg og alle andre, ikke minst de som henter deler av sine inntekter på Flaget allerede, har en demokratisk rett til å komme med innsigelse mot å endre arealbruken. Han harselerer også med de nye næringene og lurer på hva i all verden de har å gjøre her. Til det er å si at en av grunnene til at folketallet i Bø har gått nedover i mange år, er mangel på varierte arbeidsplasser. Personlig kjenner jeg eksempelvis unge fiskere som har bosatt seg i andre kommuner fordi partnerne deres ikke har funnet arbeid som matcher deres utdannelse i bygda. Av samme grunn er det folk som er nødt å pendle til arbeid i Bø, mens nabokommunene nyter godt av skatteinntektene deres. Skal vi snu denne trenden, er vi nødt til å tenke ut over gamle rammer.

Jeg er redd for at dersom vi skal konsentrere oss om de tre bedriftene som John Edvard nevner i sitt innlegg (det til tross for at det også finnes opptil flere andre litt større bedrifter som bidrar til arbeidsliv og arbeidsplasser i Bø), vil miljøet utvannes ytterligere.

Hvorvidt John Edvard bør bestille kjeldresser med påskriften «Tullingen AS» får han bestemme sjøl. Jeg har i alle fall intet behov for å karakterisere meningsmotstandere på slikt vis.

Arne R Hole