I høstens Statsbudsjett ble det varslet om idéutvikling og nytenking i 2018 om seniorers rolle i et  samfunn med flere eldre, herunder hvordan det kan skapes et mer aldersvennlig samfunn i alle sektorer.

På verdenskonferansen for geriatri sist sommer ble det lagt fram en forskningsrapport som omfatter 18 OECD-land. Rapporten viser at det blir det avgjørende framover hvor godt samfunnet er rustet til å møte stadig flere eldre innbyggere. Forskerne peker i rapporten på at et godt samfunn for eldre innebærer at de eldre kan bidra, føle seg trygge både økonomisk og når de går på gata, at de får helsehjelp, lever i harmoni med yngre generasjoner og får muligheter til å bidra i samfunnet.

Regjeringen har som et utgangspunkt for ideutviklingen utarbeidet et strategidokument «Flere år - flere muligheter». Strategien favner bredt og tar et oppgjør med tanken om at eldrepolitikk bare er omsorgspolitikk. Dette handler ikke minst om hva samfunnet kan gjøre for at hver enkelt skal kunne bruke sine ressurser.

La det være en ide til vesterålskommunene at de lager egne planer for en mer aldersvennlig kommune. Regjeringens strategidokument kan være en god veileder.

Utgangspunktet for en produktiv idédugnad ligger godt til rette for eldrestatsråden. Vi ønsker at så mange aktører som mulig blir invitert til å komme med sine råd og innspill i arbeidet for en aldersvennlig framtid.