Andøya flystasjon burde videreføres som base for maritime overvåkningsfly. Det ville vært viktig for Andøya, for forsvaret og norsk forsvarsevne.

Tirsdag i denne uken er det igjen debatt om Andøya Flystasjon i Stortinget. KrF mener flystasjonen utgjør den beste løsningen som base for maritime overvåkningsfly. Vi har sammen med Senterpartiet og SV fremmet et forslag om en egen gjennomgang av kostnader og konsekvenser knyttet til flertallets nedleggelsesvedtak.

Vi mente fra starten at en delt løsning ville være det beste, og slik vi ser det er det ikke kommet informasjon i ettertid som tilsier en annen holdning. Snarere tvert i mot:

For det første, var behovet for luftvern et bærende argument fra regjeringens side mot en delt løsning mellom Andøya og Evenes. Det ble understreket at dersom overvåkningsflyene ble stasjonert på Andøya, måtte man deployere disse til en annen base ved et gitt trusselnivå. Nå viser det seg at man uansett ikke planlegger å operere disse flyene fra Evenes under en høyintensitetsoperasjon, da må de flyttes til en annen base. Dermed framstår regjeringens argumenter rundt luftverndekning ganske hule.

For det andre, fattet Stortinget sitt vedtak ut fra forutsetningen om at Evenes skulle være ene-base, og dekke de funksjonene som Andøya i dag dekker. Det har imidlertid blitt klart at Evenes ikke vil ta over ansvaret Andøya har hatt når det gjelder mottak av allierte kampfly. Den løsningen man går for er en samling på Evenes med andre flyplasser som beredskapsbaser. Regjeringen har i ettertid satt i gang en utredning av framtidig basestruktur og mottak av allierte styrker.

Arbeiderpartiet og regjeringen har altså vedtatt å legge ned Andøya Flystasjon før man har klarlagt den endelige basestrukturen og mottak av allierte styrker. Det kan vise seg å være et stort feilgrep.

Kostnadene ved etablering og drift av nye beredskapsbaser er heller ikke del av konseptvalgutredningen. Det er en betydelig svakhet. Å legge ned Andøya Flystasjon, med faren for at den kompetansen som der er bygget opp over lang tid forvitres, er alvorlig.

Det ser dessverre ut som flertallet ikke vil lytte i denne saken, og at Andøya igjen går på et nederlag i stortinget. Det er trist. En delt løsning mellom Andøya og Evenes, der Andøya videreføres som base for Maritime overvåkningsfly, hadde vært den beste løsningen. Den beste løsningen for forsvaret og vår forsvarsevne. Den beste løsningen for Andøya. Ja, den beste løsningen for Norge.