«Netthandelen tar seg ikke søndagsfri»

Meninger

Netthandelen vinner stadig større plass i dagens handlemønster. De tekniske løsningene er gode, prisene ofte lavere og vareutvalget fantastisk. Så kommer varene på døren etter noen dager, eller i verste, etter et par uker. Taperen i denne utviklingen blir butikkene med fysiske utsalgssted.

Frihet er viktig, og kunder skal selvsagt selv få bestemme om de ønsker å gå i butikk eller handle på nett. Men det er viktig å ha i tankene at butikker forsvinner, og at tilbud blir borte om vi ikke verner om butikkene i byer og tettsteder. Vi mister den gode handleopplevelsen og møteplassen butikkene har utviklet seg til å bli. Økt netthandel betyr også tap av arbeidsplasser i distriktene.

I 2015 ønsket Høyre å innføre søndagsåpne butikker, med stor motstand fra mange, størst var den kanskje her i Nord – Norge. Forslaget ble lagt i skuffen av regjeringen. Nå vet vi at netthandelen ikke tar søndagsfri. Konkurransen er i mindre grad mellom to lokale butikker, men mellom den lokale sportsbutikken og QXL. Land som Sverige, Danmark og England har for lenge siden åpnet for at butikker kan ha åpent på søndager. De bare elsker det. Mye har skjedd på den korte tiden som er gått siden 2015. Bruk av netthandel har eksplodert, godt hjulpet av avstandsregler og Covid-19.

Tiden er inne for å se på saken på nytt. Vi vet mange unge finner det vanskelig å finne vikarjobber når utesteder er stengt og kunne trengt noen helgevakter på butikk. Selv om mange butikker går godt, er mange bedriftseiere bekymret for hva som skjer når pandemien er over og nye handlevaner har etablert seg. Skal vi i framtiden ha butikker som Power, Bilxtra og Intersport i distriktene, da er kanskje tiden kommet for å gjøre søndag til en handledag, ikke bare på nett men også i den lokale butikken. Så får vi kafelivet med på kjøpet.

Det vi vil med dette innlegget er å utfordre Nordland Fylkesting og Troms og Finnmark fylkesting. Høyre ønsker at de to nordligste fylkene skal søke om å bli en forsøksregion, der de kommuner som ønsker det, kan ha søndagsåpne butikker denne vinteren. Med et positivt vedtak i fylkestingene vil Høyre i Nord-Norge stå på for å få dette gjennom i regjeringen så raskest mulig. Situasjon med Covid-19, den økende netthandelen og næringslivets utfordringer taler alt for at dette er en sak vi ikke har råd til å vente med.