Den eneste måten Norge kan føre en effektiv nordområdepolitikk på, er gjennom satsing på konkrete tiltak som bosetting, verdiskaping og bedriftsetableringer i nord. Dette krever en aktiv næringspolitikk.

Nordområdene spiller en sentral rolle både nasjonalt og globalt. Nordområdenes enorme sjøarealer og tøffe klima stiller store krav til infrastruktur, miljøvern, beredskap og søk- og redningstjenester.

I dag går over 80 prosent av skipsfarten i Arktis gjennom norske farvann, samtidig som nær halvparten av de uoppdagede olje- og gassressursene på norsk sokkel forventes å ligge i Barentshavet.

Klimaendringer og issmelting har økt nordområdenes betydning, både for sjøtransport og olje- og gassvirksomhet. Den maritime næringen er avgjørende for Norges evne til å lykkes.

Rapporten Økt skipsfart i Polhavet – muligheter og utfordringer for Norge konkluderer med at Norge kan og bør lede an i innsatsen for å møte utfordringene knyttet til maritim aktivitet i Arktis.

Nylig tok Norge over lederskapet i utviklingen av Polarkoden, hvor kodens intensjon er å beskytte skip, mannskap og passasjerer i utfordrende polare farvann. Dette sier mye om den kompetansen og kunnskapen vi som maritim nasjon besitter, samt behovet for en bevisst satsing på næringen.

Her har den Arktisk Maritime Klyngen (AMK) en viktig rolle.

AMK er et ARENA prosjekt finansiert av Innovasjon Norge og aktørene som deltar. Maritimt Forum Nord er prosjekteier og Transportutvikling AS prosjektleder.

Klyngen er den eneste maritime klyngen som har fokus på nordområdene, og er også den eneste arenaen i Nord-Norge som samler maritime kommersielle operatører og FoU- og utdanningsinstitusjoner.

Klyngen består av over 40 aktører som utvikler og implementerer utstyr, design og prosesser som gjør maritime operasjoner i arktisk klima mest mulig effektive, trygge og miljørobuste.

Den maritime næringen i Nord-Norge har vokst med 10 prosent årlig siden 2004. Den Arktisk Maritime Klyngens mål er å forsterke denne utviklingen og også bidra til at Norge når viktige politiske målsettinger. Store havområder og lange avstander gjør at maritime operasjoner er nøkkelen i nord.

Men maritim næring i Arktis er ingen dans på roser – klimaet er tøft, og kravene til helse, miljø og sikkerhet er absolutte. Dette krever mye av aktørene som skal operere i området.

Den Arktisk Maritime Klyngens visjon er å være verdens ledende klynge for på en bærekraftig måte å løse de helt spesielle utfordringene som arktiske maritime operasjoner reiser – innenfor logistikk, infrastruktur, drift, vedlikehold, sikkerhet og redning.

Klyngen vil på denne måten gi avgjørende bidrag til norsk nordområdepolitikk og til kommersiell utnytting av naturressursene i nordområdene. Klyngen sikrer dermed økt verdiskaping, flere bedrifter og arbeidsplasser, samt bosetting i Nord-Norge.

For å lykkes i nordområdene er vi avhengig av konkrete satsinger som gir nordområdemeldingen næringspolitiske bein å stå på. Her mener vi at regjeringen fortsatt har mye å gå på.

Bedriftene i vår klynge jobber systematisk med å utvikle og kommersialisere nye produkter og tjenester og rykke inn i nye markeder.

Den Arktisk Maritime Klyngen vil videreutvikle vår vellykkede satsing på internasjonalisering, bidra til regjeringens Nordområdesatsing og være en varig samarbeidsarena for bærekraftig utvikling av maritim næring i arktiske strøk.

Det er viktig nå at vår landsdel med alle våre muligheter, ikke havner i skyggen av andre utfordringer i andre deler av landet.

Nordområdene er Norges viktigste interesseområde. Ikke bare har områdene stor sikkerhetspolitisk betydning, men er også rik på naturressurser som olje, gass, sjømat og mineraler – ressurser som fortsatt er i en tidlig kommersiell fase i dette området.

Hvis vi skal dra nytte av ressursene er vi avhengige av kunnskap, kompetanse og erfaring i verdensklasse. Her har den norske maritime næringen en unik erfaring og kompetanse.

Nordområdemeldingen må tilføres substans gjennom næringspolitiske tiltak for å nå målene om  bosetting, verdiskapning og vekst. Arktisk Maritim Klynge skal ta sin del av ansvaret for at Norge skal lykkes i nordområdene. Det håper vi regjeringen gjør også.

Tor Husjord, styreleder maritimt Forum Nord SA