Alle vet at fysiske problemer vises mens det mentale er noe ingen vet om.

Dette mener vi i Nordland AUF er helt feil og at dette er noe som må jobbes mye med nå.

Det er nødt til å bli mer åpent å snakke om mental helse, og ikke stigmatisere de som søker støtte og hjelp.

For de som sliter og har det tungt i sin hverdag, så er det så viktig at har noen å snakke med. Noen som de har tillit til, som blant annet venner, familie, helsesøster, fastlege eller psykolog.

De som sliter i samfunnet, med angst, depresjon og andre lidelser, kan i stor grad gå enda lenger ned, på grunn av at de ikke får den hjelpen de trenger i tide.

Mange ender opp med og gå flere uker i ventetid på psykisk helsehjelp, i 2021 var gjennomsnittlig ventetid 46 dager i hele Norge og i Helse nord var den på 61 dager. Når man ender opp med og vente så lenge, risikerer man at tankene blir verre og i verste fall ender opp med tanker om å ta sitt eget liv.

Mange tenker kanskje at det er feigt å ta sitt eget liv og at de som gjør det ikke tenker på dem som blir igjen. Men problemet er at selvmord føles ut som et lettere alternativ på problemene sine enn det er å be om hjelp når man er nede. Vi må styrke lavterskeltilbudene i kommunene og gjøre det lettere for befolkningen og bruke det. Et slik tilbud er rask psykisk helsehjelp, og er et tilbud der man ikke må være henvist av lege, og der målet er at man skal ha hjelp innen en til to uker.

Folkehelseinstituttet anslår at 500 til 600 mennesker tar sitt eget liv hvert år. Dette gjør at det er viktig å komme tidlig inn for å forhindre at ''lettere'' psykiske plager og rusproblemer utvikler seg i en mer alvorlig retning.

Alle opplever av og til å få det vanskelig i løpet av livet, noen verre enn andre, og da kan det være godt å vite og å føle at man ikke står alene i det. Bare det å smile til en person og kanskje si hei når du går forbi noen, kan bidra til at han eller hun får en mye bedre dag.

Derfor må vi tørre å spørre, tørre å være hjelpsom og tørre å vise at vi bryr oss og ønsker å hjelpe som en venn, familiemedlem eller fremmed som ønsker å vise omsorg og trøst for de som så sårt trenger det.

Derfor vil Nordland AUF:

Sikre midler til forebyggende tiltak og etablering av behandlingstilbud fordeles utover hele landet slik at det psykiske helsetilbudet er likt i alle kommuner.

At akuttilbudet i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) og psykisk helsevern ved distriktspsykiatriske sentre (DPS) skal styrkes og videreutvikles.

At behandling i spesialist- og kommunehelsetjenesten ikke skal kunne avsluttes uten at det eksisterer en individuell oppfølgingsplan. For vi må aldri gi opp håpet, og vi må tørre å spørre! Vi må stå i det og vi må tåle det. For vi har ingen å miste i samfunnet vårt på grunn av psykisk helse.