Så mye er Freibergs uttalelse verdt at hans «egen» ordfører Lena Arntzen valgte ikke å sette opp hovedplan vann til kommunestyremøte 1. september.

Sjokkregning til innbyggerne i Hadsel?

En av de store utgiftspostene til innbyggerne er vann og avløpsgebyrer. Når Hadsel kommune planlegger å investere flere hundre millioner kroner i utbygging innen vann- og avløp i neste 10 årsperiode, betyr dette økning for husholdningen fra 8.577 kroner til 18.517 kroner i 2032, formidable 116%. Med en slik enorm prisøkning for innbyggerne må det stilles spørsmål ved alle forhold ved en planlagt investering før kommunestyret vedtar å investere 900 millioner.

Uten å ofre en tanke på den økonomiske belastningen innbyggerne kan bli påført, går Høyres ordførerkandidat Kjell Børge Freiberg ut i kjent stil i sin iver på å løse vannproblematikken til Kvitnes Gård over natta. Freiberg vil ha rask handling og foreslår å vedta hovedplan vann som den foreligger i dag, eller vedta utbygging av vanntilkobling til Stokmarknes som enkeltvedtak. Så mye er Freibergs uttalelse verdt at hans «egen» ordfører Lena Arntzen valgte ikke å sette opp hovedplan vann til kommunestyremøte 1. september, men vil vente til etter valget i håp om å få flertall for høyres syn.

En rapport viser at eksisterende vannledningsnett i Hadsel har en lekkasje på 45,2%.

MOS er av helt andre grunner enig med Høyres ordfører om å utsette behandlingen av hovedplan vann. Med utgangspunkt i en prisøkning som fører til mer enn en dobling av avgiftsnivået for innbyggerne, vil MOS ha utredet og kvalitetssikret flere enkeltelementer i hovedplan vann før den vedtas. For å sikre godt vann til innbyggerne på Innlandet ønsker MOS at eksisterende vannverk oppgraderes i hht. tidligere vedtak.

Allerede ved budsjettbehandlingen i desember fikk MOS flertall, mot stemmene fra Høyre og Arbeiderpartiet, for sitt forslag om å utrede behovet for utbygging av økt vannkapasitet, samt å se på kostnadsfordelingen mellom private abonnenter og industrien. MOS stilte seg undrende til at kommunen trengte å investere i nye vannreservoar når vi vet at innbyggertallet de siste 20 år er redusert.

MOS ønsket videre svar på om det utelukkende var industrien som trenger mer tilgang til vann, og om kostnadsfordelingen mellom industrien og private abonnenter er på et riktig nivå i forhold til vannforbruket. Vårt forslag bidro til at det nå er satt i gang en revisjon av avgiftsnivået på vann. Et annet element som vi ønsket å få utredet var behovet for å bygge ut nye vannkilder med betydelige naturinngrep.

MOS foreslo utsettelse av hovedplan vann og fikk følge av Venstre og Rødt, mens flertallet bestående av Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemte for planen.

En rapport som er utarbeidet av konsulentfirmaet Momentum Solution viser at eksisterende vannledningsnett i Hadsel har en lekkasje på 45,2%. Dersom man summerer lekkasjen for vannverkene, får man totalt en vannlekkasje på 1 991 414 m3. Med et årsforbruk pr. husstand på 200 m3 utgjør vannlekkasjen ca. forbruket til 10.000 abonnenter.

Uten å ha utredet alle forhold som MOS hadde pekt på som relevant, ble hovedplan vann lagt frem for politisk behandling i formannskapet 23. mars. MOS foreslo derfor utsettelse av hovedplan vann og fikk følge av Venstre og Rødt, mens flertallet bestående av Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemte for planen. Ved kommunestyrebehandlingen av hovedplan vann 30. mars fikk Venstre flertall for utsettelse med begrunnelse om utredning/befaring av Teiganvannet som ny vannkilde mot Senterpartiets stemmer. På vegne av MOS kan undertegnede love innbyggerne i Hadsel at vi fortsatt vil stå på i den videre behandlingen av hovedplan vann slik at alle relevante forhold blir utredet med sikte på å begrense kostnadene for innbyggerne.