En gjennomgang av opplysninger fra NAV og andre kilder viser tydelig at et økende antall innbyggere sliter med å få de økonomiske endene til å møtes også i Sortland. Med renteøkninger og rekordøkende priser på dagligvarer og tjenester, er det en logisk, men heilt uakseptable utvikling. Rødt har tidligere foreslått og fått flertall for ekstraordinære tillegg til de som sliter mest. Vi vil søke å følge opp med nye forslag for hvordan hindre utenforskap på grunn av vanskelig familieøkonomi, minstepensjonister, enslige med store boutgifter og andre, økonomisk vanskeligstilte.

Kommuneøkonomien gir dessverre ikke rom for de store støtteordningene. Men dette er uansett en av de aller største utfordringene kommunepolitikerne står overfor. Her bør alle politikerne gå sammen om å kartlegge situasjonen og ta tiltak med utgangspunkt i de mulighetene vi lokalt har. Rødt fremma tidligere forslag om ei tett og kontinuerlig oppfølging av denne situasjonen, men har ikke fått nok støtte for det hittil.

Opp i dette har kommunestyret likevel gått inn for å øke årlig ordførergodtgjøring til over 1 million!

Rødt foreslo ei reduksjon med minst 10% både for ordfører, varaordfører og for alle de andre med politikergodtgjøringene i kommunestyremøte i juni. Det var ingen støtte for det. I tillegg bør vi merke oss at kommunestyret også gikk inn for å videreføre at varaordfører på 50% skal få over en ½ million i året. Her foreslo Rødt en større reduksjon.

At SV, AP, SP, MDG, FRP gikk inn for i stedet for å øke alle satsene, var dessverre forventa – det kan tolkes som at de vil opprettholde at toppolitikerne i Sortland skal skille seg ut med langt, langt høyere beløp på konto enn nesten alle lønnstakere i Sortland kommune og ellers i lokalsamfunnet. Det spesielle nye er at Høyre som nesten var i harnisk over at varaordfører skulle gå opp fra 20% til 50% stilling ved forrige valg, nå gikk fullt inn sammen med de andre nevnte partiene om både økning av godtgjøring og befesta 50% varaordførerstilling.

Økningene har ikke den store virkninga for totaløkonomien til kommunen. Etter Rødts mening gir dette et signal om at politikerne som har innflytelse over mange innbyggers svekka økonomi, bevilger toppolitikerne urimelige store inntekter og ellers økning til alle andre med politiske verv.

Dermed bidrar også de politikerne som med alvorlige miner sier de vil kjempe mot forskjellsutvikling, nettopp til å opprettholde og forsterke det de sjøl sier de er mot – og i tillegg med egen fortjeneste. Ikke særlig tillitskapende.