Arbeiderpartiet er næringslivets beste venn.

Det har vært skrevet og sagt mye om at Norge er et næringsfiendtlig land, og at etablerere bør sky Norge som pesten. Er dette virkelig slik det ligger an i Norge i dag? Serie gründeren Geir Førre hevder i Teknisk Ukeblad at Norge er et av verdens beste land for oppstartsbedrifter. Dette begrunner han meg gunstige støtteordninger, forholdsvis lave ingeniørlønninger, gunstig kronekurs, samt at det er stor grad av tillit og samarbeidsvilje. Samarbeidsvilje og tillit regner han som en forutsetning for å kunne lykkes med å bygge selskaper. Dette høres nesten ut som en mikrodefinisjon av det som vi kaller den Nordiske modellen, der arbeiderbevegelsen har gått i bresjen for en rettferdig fordeling og godtatt at bedrifter både har opp og nedturer. Der bedriftene gir mer tilbake til arbeiderne når det er opptur, og arbeiderne er med på å bære byrdene når konjunkturene beveger seg nedover. Arbeiderpartiet har sammen med fagforeningene vært en garantist for dette i fortiden, og vil være en viktig bærebjelke for dette også i fremtiden. Arbeiderpartiet forstår at de ansatte er bedriftens største verdi, og gjennom å sørge for skikkelige rammevilkår for lønnsmottakere og småbedriftseiere er vi bedriftenes neste venn.

Han trekker også fram at Norge er en raus stat som bidrar mye, og at skatt ikke er noe problem, den største hindringen er at vi er få mennesker og at det er problemer å skaffe nok teknologer til å understøtte vekst. De fleste grundere mislykkes i dag fordi de er for utålmodige og skal vokse raskt, i stedet for å legge stein på stein. Mange har et perspektiv på bare noen få år, og tenker at målet er å selge bedriften raskt, mens det å bygge verdi og arbeidsplasser tar mange år. 10 år bør være et minimumsperspektiv, men det tar kanskje 30-40 år å bygge en solid virksomhet. I Norge er dette sjelden noe stort problem om ide og styring er gode nok. En hovedårsak til dette er den politiske stabiliteten vi opplever i Norge, samt de sosiale støtteordningene og tryggheten der du sjelden risikerer å stå på bar bakke om du mislykkes. Arbeiderpartiets politikk har her sammen med fagbevegelsen vært bedriftenes beste venn i hele etterkrigstiden, kort sagt: Skape for å dele

Jeg har hørt mange kalle Norge et drittland å være bedriftseier i, jeg har drevet egen virksomhet i mange år, vært med på å starte mange bedrifter, både som investor og som rådgiver og har egentlig aldri tenkt over at det var noen stor forskjell. Nå er det noen år siden jeg drev noen stor virksomhet, men jeg er stadig rådgiver for nyetableringer, og har ikke sett noen negativ utvikling her. Dette viser også et notat fra den høyreorienterte tankesmien Cevita fra 2021 der de belyser skattenivået på landene som er våre største handelspartnere (minus Storbritannia som pga Brexit hadde lite tallgrunnlag), der Norge i de fleste sammenhenger kommer godt ut med tanke på skattebelastning i forhold til våre naboland. Samtidig så er det slik at i Norge så har 99% av alle bedrifter mindre enn 100 ansatte, og 25% av alle bedrifter har under 20 ansatte. Til sammen står disse bedriftene for 47% av sysselsettingen i privat sektor, og 44% av verdiskapningen. Det betyr at vi i Norge har en veldig effektivt drift av små selskaper. Ikke uventet er det fleste av disse bedriftene lokalisert utenfor de alle største pressområdene i Norge, mange har lokale eiere og ansatte som er deleiere. For disse så er stabil arbeidskraft, stabilt marked, tilgang på kompetanse, og gode og omsorgsfulle lokalmiljø de aller viktigste ressursene. Eierne av disse bedriftene klarer å drive bærekraftig over tid. Der Høyre i det store og hele kun legger vekt på skatt, så legger AP til rette for hele verdikjeden. For å kunne betale skatt så må virksomheten først skape en verdi. Dette ligger i ryggmargen til AP. Skape for å dele er vårt mantra her. Arbeiderpartiets politikk med stabilitet, en kompetent og trygg arbeidstakerside, gode samfunn, trygg og god helse og sosialpolitikk, som gir hjelp når du sliter med å beholde arbeidsplassene, gir synergier på begge sider. Arbeiderpartiet er SMB- og oppstartsbedriftenes beste venn.

Nå farer Kjell med tull og tøv, for dette må jo være en røverhistorie er det nok mange som tenker.

Illustrasjon Foto: Innsendt

Men jeg har tallene som viser at nettopp Arbeiderpartiet er det partiet som får det til å gro i bunnen av næringslivet. Støtt arbeiderpartiet om dere ønsker en politikk som utvikler og danner grobunn for nye etableringer. For å vise at jeg har rett har jeg tatt utgangspunkt i kvalitetssikrede data fra SSB som viser antall bedrifter som faktisk ansetter og lønner folk pr år. Som grafen viser så er det altså arbeiderpartiet som er bedriftenes beste venn, spesielt når det gjelder å lose bedriftene gjennom kriser og dårlige tider. Finanskrise sier du det, hva med strømkrise? Som grafen viser så sørger Arbeiderpartiets stø kurs til at det vokser og gror uansett i næringslivet. Ernas håndtering av råvarekrisen i 2015 og Covid i 2020 viser med all tydelighet hvem som sørger for stabilitet i arbeidslivet. Når Høyre hevder det motsatte, og at det er de som sørger for etableringer så tar de med bedrifter uten ansatte der de fleste av disse er holdingsselskaper som ikke direkte bidrar til økt sysselsetting. Det er god fordelingspolitikk å sørge for at det gror i bunnen av næringslivet, alle bør ha lik mulighet for å sørge for sin egen arbeidsplass, eller på annen måte delta i arbeidslivet, så får det være greit at det er litt vanskeligere å bli rik fort. Tallene lyver i hevert fall ikke. Arbeiderpartiet er bedriftsetablereren og småbedriftenes beste venn.