“Kompetansemålene skal vise en progresjon fra å være vant i vann, være svømmedyktig og kunne utføre varierte svømmeteknikker og svømme en lengre distanse. Eleven skal og oppføre seg trygg og ha sporløs ferdsel i vann, kunne be om hjelp, berge seg selv og kunne forstå og gjennomføre livberging i, ved og på vann ute i naturen,” skriver svommedyktig.no.

2. trinn skal leke og utføre grunnleggenede øvelser med tilvenning i vann, slik som å dykke, flyte, gli, skape framdrift, hoppe i vann og orientere seg i vann. Også trygg ferdsel og å tilkalle hjelp skal øves på.

4. trinn skal være svømmedyktige ved å falle ut i dypt vann, skal kunne svømme 100 meter på mage, og underveis kunne dykke ned og hente en gjenstand med hender, stoppe og hvile i 3 minutter mens de flyter på magen, orientere seg, rulle over, flyte på rygg så svømme 100 meter på rygg og ta seg opp på land. De skal og øve på trygg og sporløs ferdsel i naturen.

8.-10. trinn skal utføre grunnleggende teknikker i svømming på mage, på rygg og under vann. De skal kunne svømme en lengre distanse basert på egen målsetning. De skal forstå og gjennomføre livbergende førstehjelp i, på og ved vann ute i naturen.

Disse kompetansemålene er knyttet til kjerneelementer i “bevegelse og kroppslig læring” og “uteaktiviteter og naturferdsel” fra Udir.no.

Hvordan er status på Stokmarknes skole?

Kompetansemålene i 2. trinn er uviss. Ingen elever er tilbydd svømmeundervisning før 4. trinn.

Svømmedyktige i 4. trinn:

  • 2022: 34%

  • 2023: 41%

Svømmedyktige i 8. trinn:

  • 2023: 54%

Når det kommer til kompetansemål utover å være svømmedyktig er det uvisst hvordan elevene stiller. Vi kommer til kort på mange områder når det gjelder svømming.

Hvorfor har ikke elevene på Stokmarknes skole et tilstrekkelig svømmetilbud?

Det korte svaret er økonomi. Stokmarknes skole har ikke økonomi til å frakte elevene til og fra Melbu skole hvor svømmebassenget er.

Kanskje er problemet at denne posten ikke fins i kommunebudsjettet, for penger til transport til og fra ulike arrangementer fins. Elevene blir fra tid til annen fraktet med buss til ulike arrangementer, skolen kan nemlig ringe og bestille buss. Hvor kommer de pengene fra? Å bruke bassenget på Melbu er gratis for skolen, det går derfor ingen penger direkte til bassenget.

Per nå, skolestart 2023, har elevene på Stokmarknes skole svømming til sammen ett skoleår fordelt på alle sine 10 år.

46% av elevene ved 8. trinn kan ikke svømme, i 2023. Over halvparten av 4. klassingene kan ikke svømme. Dette må strekes under helt tydelig.

Elever som ikke når kompetansemålene har krav på ekstra opplæring eller andre tiltak for å nå disse kravene, uansett fag. Når det er så mange elever totalt som ikke møter kravene bør det være nok midler som kan brukes til transport til og fra Melbu.

– Badebussen

“Ooåo-åo Her e vi igjen Ooåo-åo Varsko her, gidda ikkje tute!”

Det er ca. 15 minutter hver vei til bassenget. Sortland kommune har en badebuss som kjører elever til bassenget. Stokmarknes skole kunne hatt en egen badebuss for å frakte elevene. De lærerne som ikke har sertifikat for å kjøre kunne fått det eller kommunen kunne opprettet en ny deltidsstilling for en badesjåfør. Problemet ville vært løst, ikke bare for Stokmarknes skole, men for elever i hele Hadsel kommune som skal til svømmingen på Melbu.

“Det blir kliss, klass, cruise Bussen e i rute”

For det er et annet problem. Rutebussen som nå skal kjøre elevene til svømming har flere ganger fått klager på seg for å være for sent ute. Det går ut over elevenes tid i bassenget når de skal være klare i bassenget klokken 09:00 men bussen er forsinket og derfor ikke fremme før 09:10.

Melbu skole har per nå 14 timer bassengtid. Reiseveien deres er kort - gå over gata. Stokmarknes skole har per nå ni timer bassengtid, og disse ni timene blir ikke alltid brukt grunnet transportutfordringer.

Legges det inn en innsats for å gjøre små endringer på timeplanene kan timene fordeles bedre mellom skolene slik at det er enklere for alle å få benyttet bassenget.

Det sies nemlig at “alle skoler i kommunen skal likestilles med tilbud”, det er ikke tilfellet slik situasjonen er nå. Melbu skole har svømming annenhver uke fra 1. trinn til 10. trinn. Det er en utrolig skjev fordeling mot andre skoler i kommunen. De fleste erkjenner problemet, det er for lite svømming. Men en løsning må vi se lenge etter.

Nå har vi en løsning.

Hva er det foreldrene ønsker, egentlig?

Vi ønsker at barna våre skal nå kompetansemålene. Elevene har til sammen ett år svømming på sine 10 år med grunnskole, så fremst de ikke har fravær de få dagene de faktisk har tilbud om svømming.

Vi ønsker svømming annenhver uke på 1. til 10. trinn.

Og vi ønsker en badebuss som kan frakte elever i Hadsel kommune til svømmingen.

Vi ønsker en mer rettferdig fordeling på timeplanen, som gir plass til fysisk aktivitet som gym og svømming.

Med en stigende drukningsstatistikk hvor stadig flere barn under 7 år drukner hvert år, så bør svømmeundervisningen prioriteres. Vi har ventet lenge nok!

Kjære Hadsel kommune. Kjære politikere. Hva skal egentlig til for at Stokmarknes skole skal få et tilfredsstillende gym- og svømmetilbud?