Gjeldende byplan for Sortland for 2015 - 2027 ble behandlet i formannskapet 27.08.15.

Vi kan ikke finne noe i byplanen, arealplanen, for Sortland at det er greit å bygge innenfor 100 metersbeltet.

Finner i Sortland kommune sin arealplan fra 2017, punkt 9.11.3 Tiltak: "Ta hensyn til områder med spesiell verdi for allmennheten: badeplasser, fiskeplasser og friluftsområder."

Naturmangfoldlovens formål er at naturen med dens biologiske, landskapsmessige og geologiske mangfold og økologiske prosesser tas vare på ved bærekraftig bruk og vern.

Allemannsretten gir oss rett til å ferdes og oppholde oss i utmark i Norge. Rettigheten er et gratis fellesgode som er en del av den norske kulturarven.

At Bystranda ikke nevnes i eksisterende byplan kommer sikkert av at Bystranda var skjult da byplanen ble utarbeidet. Den lå skjult bak Norturabygget, store steiner og at det nok ikke var særlig fremkommelig i området da slik det er nå, etter utfylling og bygging av flere store bygg i nærheten. En skatt kom frem.

Da må det jo virkelig være på tide med revidering av arealplanen og ny saksbehandling i kommunestyret som i hensyntar Bystranda både i lokalt planverk, alle lovverk, nye avtaler samt skjerpinger angående å ivareta naturen og dets økosystemer.

Resten av sentrum er allerede bygget igjen mot havet. Den lille Bystranda er det vi har igjen av naturlig sted der land/sand møter vann og Sortland sentrums helt egen naturskapte bystrand.

Et nytt vedtak vil kunne endre påbegynt reguleringsarbeid til grunneierne, som i henhold til teknisk sjef sin orientering i formannskapet i juni i år, er godt i gang. Grunneierne samarbeider godt og har leid konsulenttjenester til å utarbeide en samarbeidsavtale mellom grunneierne, sa han. De folkevalgte stilte ingen spørsmål.  Sortland kommune er en av flere grunneiere.

Arealplanen kan endres, kommunestyret har ikke vedtatt en reguleringsplan ennå.

Den lille Bystranda er det vi har igjen av nærkontakt til havet i sentrum, et lite men nydelig rekreasjonssted, og fristed for alle.

Barnehager og skoler bruker også Bystranda. Og en oppvoksende generasjon av barn og unge må kunne få erfare at de voksne vil verne naturen, biologisk mangfold, havet og planeten. Vi voksne må være gode forbilder. Vi henger sammen, alle som en.

Å ødelegge ei strand er ikke veien å gå i 2023.

Viser også til mål i forslag til kommuneplanens samfunnsdel for Sortland - ilag om fremtidas Sortland, fra november

2021. Det vises bl.a til FNs bærekraftsmål, ønsket om et levende sentrum i Den blå byen, nærhet til natur og rekreasjon,  samt bevaring av naturmangfold. Dette er jo veldig positivt. Bystranda er en naturlig del av dette.

Innbyggerforslag - en revisjon av arealplanen.

Vi ønsker å få inn et innbyggerforslag hvor vi ber om ny politisk behandling og vern av Bystranda, hvor også naturmangfoldsloven, friluftsloven/allemannsretten, FNs bærekraftmål nr 14 og den globale naturavtalen tas med i vurderingsgrunnlaget til de folkevalgte, samt Plan- og bygningsloven paragraf 1-8.

Folkehelseperspektivet og attraksjonsverdi for byen bør selvsagt også være en del av vurderingsgrunnlaget.

Tilgjengeligheten til Bystranda er ypperlig, passer for alle aldre, og de som ikke har bil eller ønsker å kjøre langt for å nyte møtet mellom sand og hav, ved bad, bål, lek eller bare nærvær. Den kan også enkelt  tilpasses mennesker med fysisk funksjonsnedsettelser.

Fra den globale naturavtalen signert desember 2022:

"Vi må redusere fotavtrykket her hjemme i Norge med to tredjedeler innen 2030, dersom vi skal komme oss innenfor planetens tålegrenser bevare økosystemene vi er helt avhengig av".

Hva sier loven om bygging i strandsonen?

Plan- og bygningsloven § 1-8.

Regelen om forbud mot tiltak i 100-metersbeltet innebærer i utgangspunktet et bygge- og deleforbud i strandsonen. Med dette menes det at det er forbud mot alle tiltak, så som oppføring, riving og endring av bruk eller tiltak knyttet til bygninger, konstruksjoner og anlegg.

Det er heller ikke lov med terrenginngrep, opprettelse eller endring av eiendom. Etter § 1-8 er det kun fasadeendring som kan settes i verk i strandsonen.

"Det er nå fastslått at byggeforbudet i 100-metersbeltet langs sjøen også gjelder for eldre planer, dersom det ikke er fastsatt særskilt byggegrense mot sjø. For disse planområdene bør det derfor, på grunnlag av oppdatert kunnskap, defineres en byggegrense i kommuneplanens arealdel. For disse regulerte områdene kan det settes bestemmelser i kommuneplanen som fastslår at den nye byggegrensen i kommuneplanens arealdel gjelder foran reguleringsplanen. Alternativt kan disse gamle reguleringsplanene oppheves. "

Viser til Veilederen for fastsetting av funksjonell strandsone og byggegrense i 100-metersbeltet i strandsonen mot sjø og viktige vassdrag. Sortland, Den blå byen ved havet, der land møter vann via ei ekte naturskap bystrand.

Bærekraft, folkehelse, naturmangfold, hva betyr egentlig det?

De folkevalgte må bestemme at et slikt nydelig rekreasjonssted skal få være i fred.

I skrivende stund er det 24 grader i skyggen, sol og 24 mennesker, både barn og voksne på Bystranda. Noen leker, noen soler seg, noen spiser is og mange bader.

Bystranda for fauna, flora, fugler og folk.

Kjære folkevalgte, la Bystranda leve.