Listetoppene for Sortland AP skrev et innlegg fordi mange etterlyste AP’s syn på den prosessen som nå foregår rundt en bystrand på Sortland. På toppen av det innlegget kom det en overskrift som selvfølgelig er styrt at de mediene som publiserte artikkelen. Redaksjonen står her fritt til å sette disse selv, og gjør jo også det for å trekke flest mulig til å lese artikkelen. Her har det slått feil, en slik overskrift får leserne til å kaste seg over tastaturet før de har leste hele artikkelen, og også tilsynelatende før de har tenkt seg om. Det bærer de andre innleggene som er kommet som svar på dette i stor grad preg av.

Selvfølgelig mener jo også AP at man skal høre på innbyggerne, det gjør vi jo hver eneste dag, også i denne saken. Selvfølgelig respekter vi alle demokratiske prosesser, både for å sette saker på agendaen og skape diskusjon, men også innbyggerforslag som skal direkte til avstemming i folkevalgte organer.

Og til dem som måtte lure. Selvfølgelig kan man styre et samfunn etter impulser og innfallsmetoden, og for mange innbyggere så virker det jo som om det er nettopp det politikerne gjør.

Aktivisme har jo selvfølgelig sin plass i demokratiet, arbeiderbevegelsens streikerett er jo det beste eksemplet på det. Så selvfølgelig respekterer AP innbyggernes rett til å si fra, det er ikke i den skoen steinen ligger i her. Den skoen som trykker her er AP sitt DNA der vi søker stabile og oversiktlige rammer, det alle aktører blir hørt, der fornuften seirer til slutt, men etter en rettferdig prosess. En god og forutsigbar balansegang mellom innbyggere og næringsliv der begge parter gir og tar i et godt samspill.

Flere av våre listekandidater, også undertegnede, har en rekke ganger i valgkampen blitt kontaktet av næringslivsaktører som ikke forstår hva som skjer, hvorfor er høyresiden og sentrum med ett blitt rødere enn Rødt? Vi har store arbeidsgivere på Sortland som har investert for å utvikle byen, samfunnet, og som nå opplever at planprosessene kortsluttes. Det er lagt ned betydelige summer over årene i reguleringsplaner og tiltak i området som nå må startes på nytt, og ingen vet konsekvensene. Et slikt vedtak skutt fra hofta som her, hva fører det egentlig til, hvem og hva blir berørt? Hva skjer med kloakkrenseanlegget som er planlagt, hva med graving og vedlikehold til fjernvarmeanlegget som er anlagt der. Hva skjer med byggehøyde for bebyggelsen som er planlagt på nabotomta. Hva om brannstasjonen må utvides. Det vet vi jo ikke! Et slikt forslag er fullstendig uoversiktlig for alle uten en god utredning.

Skal vi få næringslivet i Sortland til å legge igjen pengene i byen vår må vi spille etter spillereglene. Vi må følge alle demokratiske spilleregler (og ja, innbyggerforslag er ett av dem). Skal man være et ansvarlig styringsparti så kan man ikke bare styre for de som vil bli våt på beina, vi må styre for alle. Forutsigbarhet er det som skaper vekst over tid. Norge har et godt rettsvern for alle parter i en sak, og det er bred enighet om at de demokratiske prosessene med planer, høring, justering, og anke og klagemulighet om du er uenig bygger opp om at alles rettigheter blir ivaretatt.

Skal vi få gode samfunn så må vi lese flere av FN’s Bærekraftsmål, disse benyttes sjelden, men er ikke mindre viktige. «Anstendig arbeid og økonomisk vekst». «Bærekraftige byer og lokalsamfunn». «Fred Rettferdighet og Velfungerende Institusjoner». «Industriell Innovasjon og Infrastruktur». «Samarbeid for å nå målene». Dette er noen av dem som poppet opp i hodet mitt mens jeg skrev dette.

La det være klinkende klart: Sortland AP ønsker også en bystrand, det vedtok vi allerede i 2015. Vi vedtar det igjen nå når byplanen må rulleres. Alle vil bli hørt, det er slik et velfungerende demokrati skal være. Vi i Sortland AP trives ikke veldig godt med at vi blir veldig presset til høyre i politikken her, men som en garantist for et ansvarlig styre på Sortland så tar vi den rollen, men vi håper at vi også får de velgerne som følger med. Næringslivet på Sortland har i hvert fall sagt sitt, de må ha stabilitet og forutsigbarhet for å kunne investere.