Alt tyder på at det er lite uenighet mellom politiske partier i Øksnes om gode ønsker og visjoner for innbyggerne i kommunen. På ulike måter formulerer de ulike partiene ønsker om at innbyggere og næringslivet skal ha gode vilkår og oppleve vekst og tilhørighet i Øksnes.

Øksnes kommune ønsker å iverksette store investeringsprosjekter som Elvelund II, basseng og kultur- og skolekvartal og Botun. Dette er investeringer som skal bidra til at Øksnes blir en attraktiv kommune å leve i, og samtidig sikre at vi ivaretar lovkrav.

Hvordan skal vi greie å opprettholde eksisterende gode tjenestetilbud, videreutvikle og styrke eksisterende forebyggende tjenester når vi vet at vi må ta høyde for blant annet en betydelig økt rentebelastning i kommunebudsjettet?

Hva gjør vi da, når kommunebudsjettene skal realitetsbehandles i årene som kommer?

Hvis vi skal realisere vår langsiktige visjon om «det gode liv Øksnes i livsløpsperspektivet fra vugge til grav», må kommunestyrerepresentanter gjøre modige valg og tøffe økonomiske prioriteringer i årene som kommer.

Usosial?

Øksnes SV tar til etterretning at alle partier i Øksnes, nesten uten unntak, avviser eiendomsskatt i kommende kommunestyreperiode. Fair nok det.

Vi står ikke akkurat og tripper etter å innføre eiendomsskatt, og med tanke på "kampen om velgernes gunst”, kunne Øksnes SV valgt å ikke si noe om eiendomsskatt i sitt program. Reint strategisk sett.

Så hvorfor tar vi ikke punktet om eiendomsskatt ut av programmet vårt?

Fordi vi synes det er redelig å dele våre tanker og meninger med innbyggerne i Øksnes, og fordi eiendomsskatt er et av flere mulige politiske virkemidler for økonomisk omfordeling og god velferd i den offentlige verktøykassen. Vi hører ofte at eiendomsskatt er en usosial skatt, men trenger den egentlig å være det? Her kan politikere legge til rette for at den virker omfordelende fremfor usosial.

Du skal ikke tåle så inderlig vel…

Forskjellene er store mellom de i Øksnes som har høye og middels inntekter og de av våre innbyggere som lever i den økonomiske virkeligheten som defineres av SSB som «vedvarende lav inntekt».

I Øksnes opplever mange utenforskap og vi har sammensatte helseutfordringer. Mange barn, ungdom og voksne rapporterer om at de er ensomme, opplever digitalt utenforskap og har psykososiale utfordringer av ulik alvorlighetsgrad. Dette vet vi både gjennom lokal kunnskap og statistikk.

Husk at de innbyggerne og gruppene som sliter mest, ikke er de som roper høyt om det, og de tar og tar ikke turen til politikernes bord for å tale sin sak. Vi snakker om de som ikke makter å bruke utestemmen i det offentlige ordskiftet. De vi verken ser eller hører når de er på sitt mest sårbare.

Det er dessverre ikke en selvfølge at alle våre innbyggere opplever å få tilpassede tjenestetilbud når behovet for hjelp oppstår.

Vi politikere har et særlig ansvar for å legge til rette for at de som opplever utenforskap i Øksnes kan få hjelp og finne en plass i fellesskapet. De som opplever å ikke bli tatt på alvor pga. at de faller utenfor det som er aksepterte sosiale eller økonomiske normer.

Ofte faller dette sammen med økonomiske utfordringer i privatøkonomien. Årelang forskning og statistikk viser til sammenheng mellom dårlig økonomi og dårlig helse og hvordan dette kan påvirke resten av livsløpet i negativ retning.

Summen av levekårsutfordringer vi har i Øksnes, utfordrer og setter oss som politikere på prøve når prioriteringer skal gjøres.

Forebygge, forebygge, forebygge

Det er med dette bakteppet Øksnes SV ønsker at forebyggende tiltak må få større fokus i Øksnes. Derfor trenger vi flere forutsigbare inntekter til kommuneøkonomien, og da fastholder i at eiendomsskatten er et av flere verktøy kommunen kan ta i bruk.

Hadde vi hatt eiendomsskatten nå, ville det hjulpet på med 10 millioner kroner til ekstra disposisjon kommunebudsjettet. Midler vi eksempelvis kunne brukt til:

  • Styrke lavterskeltilbud og forebyggende tjenester både for barn, ungdom, yrkesaktive og i den eldre befolkningen inn i hele kommende økonomiplanperiode.

  • Hatt flere heltidsstillinger framfor deltidsstillinger som hovedregel i Øksnes kommune uansett sektor.

  • Hatt en 100% psykologstilling i kommunen.

  • Avsatt midler til å ha som egenandel til å realisere en Tuftepark i Myre sentrum og starte planlegginga av den.

  • Garantert for lave priser for alle når det nye bassenget skal settes i drift i 2024.

  • Kunne satt av midler som både sørger for strakstiltak for å beholde eksisterende arbeidskraft, videreutdanne og rekruttere flere helsefagarbeidere, omsorgsarbeidere, sykepleiere, barnehagelærere og barne- og ungdomsfagarbeidere i kommunen.

  • Styrket midler til frivillig sektor som sliter etter koronatiden.

Eiendomsskatt eller ikke, dette er saker Øksnes SV mener er viktige å realisere og ha på agendaen når budsjetter- og økonomiplaner skal vedtas i kommende periode. Saker vi ønsker å få høyere opp på prioriteringslista.

Hvis det er mulig å prioritere noen av disse sakene uten eiendomsskatt, er vi selvsagt for det. Eiendomsskatten er ikke målet, men et middel for å realisere Øksnes kommunes målsetting om et inkluderende Øksnes for alle. Vi mener derfor at vi ikke kan utelukke det virkemiddel eiendomsskatt faktisk er.