Foto: SERGEI ILNITSKY

Været er samtaleemne nummer en. Vi simpelthen elsker å snakke om været. Dette følger nok som regel av mangel på noe annet fornuftig å melde, men det er helt legitimt å snakke om været. Ingen arresterer deg for det. Du sier liksom ikke noe ”på skeiva” da og det er jo bedre å si noe enn ingenting. Alle er eksperter på været og vi er så absolutt på høyden når vi bare MÅ snakke om været, når begreper som ”ekstremt” kan tas i bruk.

Ekstremvær er et norsk uttrykk avledet av Meteorologisk institutts prosedyre for ekstremvarsler. Meteorologisk institutt utsender såkalte ekstremvarsler når været kan utgjøre en fare for liv og verdier dersom det ikke igangsettes forebyggende tiltak. Når ekstremværet setter inn er vi i vårt ess. Vi får mene ubegrenset om det vi kan aller best, alle sammen.

Det er så usigelig godt å få bryte av seg i saftige ordelag når det har striregnet, gjerne i flere dager. Når veiene gjøres ufremkommelige eller aller helst er helt borte og overflatevannet kan karakteriseres i ordelag som gir deg anledning til å bruke begrepet flom nærmer vi oss en følelse av ekstase.

Ekstreme snømengder?

Eller hva når temperaturen er under frysepunktet og regndråpene omdannes til snøkrystaller? Innbyggerne i Tromsø kan alt om snø. Jeg bodde i Tromsø i 1997. Det året glemmer jeg aldri. Det snør bestandig i denne byen og den 29. april det året ble det satt snørekord, utrolige 240 centimeter. Konfliktrådet fikk mer enn nok å gjøre med folk som hadde måket snøen over til hverandre i mangel på andre fornuftige steder å gjøre av den. Det var rett og slett ekstremt. Både media og alle andre som kunne sette bokstaver sammen til ord var i et historie- og meningsparadis.

Ekstrem vind?

Vi er veldig gode på sterk vind. Husker dere orkanen ”Frode”, høsten 1996?Uværet gjorde skader for millioner i Vesterålen og landsdelen sett under ett ble hardt rammet. Selv satt jeg av alle steder mutters alene på ei turlagshytte milevis fra folk på Ringvassøy i Troms. Jeg ble veldig godt kjent med meg selv, for å si det slik. Jeg elsker å fortelle den historia i detalj når jeg får anledning, og det får jeg ofte. Det er jo bare slik vi er. Når sterk vind skal diskuteres, trekkes ”Frode” ofte frem. Da har jeg et sikkert stikk i ermet. Det uværet hadde alt, og da er det bare å peise på.

Ekstrem kulde?

Men hva med de tilstandene vi har hatt nå, kuldeperioden?Sprengkulda over hele landet førte til strømrekord forleden. Aldri før har det vært brukt så mye strøm i Norge, viser tall fra Statnett. Rekorden ble satt mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Da ble det brukt i underkant av 24 millioner kilowattimer, hvilket tilsvarer fem panelovner i bruk per innbygger. Vedselgerne er utsolgt. Huseiere som trodde de hadde kjøpt vidundermaskinen over alle vidundermaskiner, varmepumpa, kjefter leverandørene stive som is fordi den (naturligvis) ikke leverer som ønsket under 10 minus. Media boltrer seg og hvermansen går på med meningers mot og den ene historia bedre enn den andre.

Alt var mye "bedre" før"

Omkvedet synes å være, jo verre jo bedre. Men det er når vi ruller oss som verst i elendigheta at trumfen kan slås i bordet, for alt var jo som kjent mye ”bedre” før, også været.

Når noen titalls millimeter med regn får oss i Vesterålen til å tenke på rekorder, kan ingenting måle seg med nedbørsrekorden fra Hordaland. ”Blaut på skinne” er et ganske vanlig uttrykk her hos oss om en dryg regnbyge. Det regnet utvilsomt mellom bygene også da Indre Matre i Kvinnherad kommune ble servert 229,6 millimeter 26. november i 1940.

Snørekorden i Tromsø er for ”peanuts” å regne. Den 3. april i 1918 ble det målt utrolige 585 centimeter snø på Grjotrusti i Ulvik kommune i Hordland.

”Frode” ble målt til orkan styrke. Den hadde altså en middelstyrke over 32,6 meter i sekundet (63 knop, 117,36 km/t). Vindrekorden her til lands ble imidlertid målt på Svinøy fyr i Møre og Romsdal 1. januar 1992. Middelstyrken ble målt til 46 meter i sekundet med vindkast på 62 meter i sekundet.

Og ja, det har vært svinaktig kaldt mange steder her i landet den siste tiden, men kulderekorden står fortsatt med god margin. Ingen blir vel spesielt overrasket over at det er Karasjokk som har den med 51,4 minusgrader.

Ekstrem varme lar jeg ligge. Det kan vi ingenting om.