De tillitsvalgte i region Troms og Finnmark stiller seg bak administrerende direktør i Mattilsynets anbefaling til departementet som beskriver rammeverket for ny struktur i Mattilsynet og forslag til lokalisering av regionens direktør. Regiondirektøren i Nord-Norge anbefales lokalisert i Tromsø.

- Skal fortsatt være der maten produseres

I dagens Mattilsyn er regionkontorene i nord lokalisert til Sortland og Kautokeino. Og det er forståelig at det for noen kan se ut som om Mattilsynet skal flytte arbeidsplasser fra distriktene og til Tromsø. Men det er ikke slik at Mattilsynet skal legge ned alle arbeidsplasser på disse stedene og flytte de til Tromsø.

Mattilsynet skal fremdeles være til stede der maten produseres og dyrene lever. Regiondirektøren har aldri vært den som har drevet med tilsyn i virksomhetene. Dennes arbeidsoppgaver har vært av overordnet administrativ karakter og har vært regionenes ansikt utad. Det er inspektørene som driver med tilsyn og publikumsorienterte tjenester, og det skal de fortsette med, også i framtiden.

- Mister ikke jobben

Mattilsynets administrerende direktør har i brev til Landbruks- og matdepartementet foreslått å kutte ut distriktskontorene som eget forvaltningsnivå, og redusere antall regioner fra 8 til 5. I nord er det foreslått å slå sammen Region Troms og Finnmark med Nordland til en stor region Nord.

Bakgrunnen for denne reformen er at eierdepartementene ønsker at det skal brukes mer ressurser på tilsyn og kontakt med brukerne framfor styring og administrasjon. Det betyr ikke at ansatte i Mattilsynet blir sagt opp og mister jobben sin. Noen må bare gjøre andre oppgaver enn de gjør i dag. Høringsprosessen internt i Mattilsynet har vært åpen og alle har hatt mulighet til å uttale seg, om enn med noen korte frister.

Når de tillitsvalgte i region Troms og Finnmark har hatt samme ønske som Administrerende direktør om Tromsø som hovedsete for regiondirektøren, så handler det mest om hvor enkelt det er å reise til og fra Tromsø fra hele regionen.

Kortere reisetid

Regiondirektøren må påregne en større mengde reisevirksomhet som følge av deltakelse på interne og eksterne møter. Det er følgelig kostnadseffektivt å legge en sentral stilling som regiondirektør til en lokasjon som genererer minst mulig reisetid, og som har en sentral plassering mht nærhet til samarbeidende etater og næringslivsorganisasjoner.

Dette vil være både tids- og kostnadsbesparende for Mattilsynet. Tiden er en minimumsfaktor i vår hverdag. Reisetid til Tromsø, sammenlignet med Kautokeino og Sortland er betydelig mindre for de fleste av oss ansatte.

Effektiviseringsgevinst

Intensjonen i den nye organisasjonsstrukturen er at kompetansen skal brukes mest mulig effektivt der den er. De tillitsvalgte oppfatter at dette innebærer at de ansatte ikke skal flyttes på i stor grad, men kunne ivareta sine oppgaver fra eksisterende arbeidssteder. Regiondirektørens administrasjon skal ikke bestå av en større enhet med samlokaliserte ansatte.

Vi har oppfattet at de som inngår i regiondirektørens rådgiverkrets per i dag fortsatt skal kunne ivareta sine faglige oppgaver uten å måtte bli med på Regiondirektørens «flyttelass» til Tromsø. Sammenslåing av to regioner til en storregion Nord skal gi en effektiviseringsgevinst, og enkelte vil derfor måtte påregne å få nye oppgaver.

Ingen skal imidlertid bli overflødige i Det Moderne Mattilsynet så fremt det ikke fra politisk hold kommer kutt i budsjettene de kommende årene. Det kan vi ikke utelukke, og det har vi ikke råderett over som ansatte i Mattilsynet, uansett organisasjonsstruktur.

- Distriktskontoret blir værende

Vi har et ønske om at vår tid skal brukes effektivt til det beste for våre eiere, norske forbrukere og dyrene, framfor tid brukt på reise. Vi ønsker også at regiondirektøren skal bruke mer tid på oss ansatte, eksterne aktører og samarbeidende etater, enn å vente på et fly eller sitte i bil mellom Kautokeino/Sortland og ander steder.

Vi har erfaring gjennom mer enn 10 år, at reisevirksomhet hos de ansatte ved regionkontoret i Kautokeino tar tid. I staten får de ansatte godtgjort reisetiden som avspasering, og flere av de ansatte har godt over 150 timer med reisetid i året som skal avspaseres. Det betyr at mange ukeverk går med til reise framfor produksjon.

I ny organisasjon skal Regiondirektøren samlokaliseres med en større operativ tilsynsenhet. Det er ingen føring i forslaget fra Administrerende direktør at oppgaver som ivaretas for hovedkontoret på Sortland i dag, skal flyttes derfra. Sortland har også et distriktskontor som ivaretar det operative tilsynet i på Sortland. Dette kontoret blir værende der også i framtiden.

Rekruttering en utfordring

Ansatte i Kautokeino vil også beholde sitt arbeid selv om regiondirektøren plasseres i Tromsø. Flere av medarbeiderene ved Regionkontroet i Kautokeino har sitt bosted og kontorsted andre steder. Det har vist seg vanskelig å rekruttere personell til Kautokeino med riktig kompetanse, spesielt innenfor «blå sektor». Derfor har enkelte ansatte fått muligheten til å arbeide ved andre kontorsteder i regionen.

Dette har vært en løsning som har fungert godt for alle parter, og man har i region Troms og Finnmark blitt komfortabel med å jobbe i en desentralisert organisasjon med fjernledelse. Dette må vi regne med vil være enda mer aktuelt i framtiden med alle de mulighetene digitale løsninger gir.

Vi ansatte i Mattilsynet i den nordligste regionen ser fram til å få på plass en ny organisasjon, og håper den politiske prosessen vil være like ryddig som den interne har vært. Vi har i dag en spennende arbeidsplass med mange interessante arbeidsoppgaver. Det vet vi at vi også vil ha i fremtiden, og  vi ser fram til å samarbeide i større grad med våre dyktige kollegaer som i dag jobber i region Nordland.

Regiontillitsvalgte for Mattilsynet i region Troms og Finnmark for Akademikerne Stat, Nito og YS-Parat