I kronikken «Friheten til å velge drømmelinja i Nordland» tar representanter for Nordland Høyre til orde for fritt skolevalg i fylket. Ifølge partiet fratar dagens ordninger med skoleregioner ungdommer å ta sine egne valg.

Med all respekt – dette er å konstruere en problemstilling som ikke er reell. De aller fleste ungdommer velger å søke på sin nærskole hvis tilbudet finnes der. Årets førsteopptak til videregående skole viser at hele 89 prosent av elevene får tilbud om sitt førstevalg. Blant 7061 søkere med ungdomsrett var det bare et fåtall som søkte en skole utenfor sitt skoleområde. Dette viser at manglede valgfrihet ikke synes å være det viktigste for skoleungdom i 15-17 årsalderen i Nordland.

Det som derimot ER viktig for både ungdom og lokalsamfunn, er å kunne ta en utdanning der man bor. Fylkesrådet jobber hver dag for å beholde en desentralisert skolestruktur i fylket, med utdanningstilbud i HELE Nordland. Nordland er et langstrakt fylke med flere viktige kyst- og industrisamfunn. Vi i trenger en differensiert skolestruktur som ivaretar behovene både for næringsliv og elever i alle disse samfunnene. Derfor har vi 16 videregående skoler i fylket, med hele 28 skolesteder. Og sånn skal det fortsette!

Fylkesrådet ønsker ikke å sette den desentraliserte skolestrukturen i spill med å eksperimentere med «fritt skolevalg». Det vi ser fra Oslo, som har innført dette, er at det fører til en opphoping av elever ved enkelte «eliteskoler». Hvis det samme skjer i Nordland kan vi sette enkeltskoler i distriktene i fare. Hvem er det da som får «fritt skolevalg»?

Videregående opplæring i Nordland går så det suser! Årlige tilstandsrapporter viser fremgang på de fleste parametere, som eksempelvis gjennomføringsgrad. Gjennom år er det satset på nye skolebygg, og nå står Narvik og Mosjøen for tur. På tross av fremganger, har vi masse utfordringer å ta tak i. Fritt skolevalg står ikke på den arbeidslista.