Fagforbundet vil har mer tillit i de kommuneansattes arbeidshverdag. Derfor vil vi i Fagforbundet i Sortland oppfordre alle lokalpolitikere til å fortelle oss hvordan dere vil innføre mer tillitsbasert styring og ledelse de neste fire årene. Hvordan vil dere bruke vår kompetanse og vårt faglige skjønn bedre? Hva mener dere er vår plass i utviklingen av våre felles velferdstjenester?

Vi står overfor store utfordringer i offentlig sektor i tiden framover. Den økonomiske situasjonen blir strammere, og vi har behov for 50.000 arbeidstakere i kommunesektoren de neste ti årene. Vi i Fagforbundet mener løsningen er mer tillitsbasert styring og ledelse gjennom partssamarbeid.

Tillit gir bedre tjenester til innbyggerne

Utfordringene krever større grad av kompetansedeling og samarbeid på tvers av yrkesgrupper. Vi må ha ny teknologi, men også nye rutiner og praksiser på arbeidsplassen. Vi i Fagforbundet er ikke i tvil om at det er fagpersonene som til daglig møter innbyggerne, og som kjenner arbeidsutfordringene ut og inn, er de som er best egnet til også å finne de smarte løsningene.

Flere forsøksprosjekt med godt partssamarbeid i norske kommuner har vist at mer tillitsbasert styring og ledelse på arbeidsplassen gir ekstragevinster som økt motivasjon, engasjement og eierskap for de ansatte. Dette fører til trivsel og godt arbeidsmiljø, som igjen gir lavere sykefravær. En arbeidsgiver med et verdigrunnlag tuftet på tillit, er en attraktiv arbeidsgiver. Slik vil kommunen få et fortrinn innen rekruttering og konkurransen om sårt tiltrengt kompetanse.

Trygghet gir grobunn for tillitsarbeid

Høyresiden hevder konkurranseutsetting fører til rimeligere og mer effektive tjenester. Dette stemmer ikke. Tvert imot viser forskning og erfaring at det er lite eller ingenting å spare.

Når tjenestene settes ut på anbud fører det til uforutsigbarhet for arbeidstakerne. Hvem vil være vår arbeidsgiver i årene fremover? Hvordan vil det påvirke mine arbeidsforhold? Slik utrygghet gir ikke grobunn for tillitsarbeid på arbeidsplassen. Det går utover velferden som skal gis gjennom for eksempel pleie eller kunnskap, og det går utover innbyggerne.

Når pris går på bekostning av kvalitet, skjer det verken nyskaping eller effektivisering. Det som derimot skjer, er at den ansattes lønn, pensjon og arbeidsvilkår reduseres.

For å lykkes med tillitsarbeidet er det en forutsetning at framtidens offentlige tjenester eies og utvikles av det offentlige selv. En god utvikling krever helhetsblikk og tverrfaglig satsning. Ikke oppsplitting slik konkurranseutsetting fører til. Fagforbundets medlemmer ønsker en god og forutsigbar tilknytning til arbeidet de skal utføre. Det er i slike trygge miljøer at kvalitetsutvikling, kompetanseutvikling og nytenking blomstrer.

En oppfordring til politikerne

Vi forventer at politikere med ansvar for våre felles velferdstjenester tar et helhetlig arbeidsgiveransvar. Vi lykkes ikke med å rekruttere nok folk hvis de ansatte ender opp som kasteballer mellom kommuner og kommersielle selskaper.

Så, lokalpolitikere. Har dere tillit til oss? Vis oss det! Fortell oss hvordan vår kommunes tillitsmodell vil se ut hvis dere vinner valget.