Sortland FrP mener det er på høy tid med bedre fritidstilbud for personer med funksjonsnedsettelser og ønsker at det legges til rette for el-innebandy som et paraidrettstilbud i Kommunen vår.

Parainnebandy er i vinden og det er nå på tide at dette fritidstilbudet blir tilgjengelig og satses på i Nord Norge. IL Stålbrott i Hadsel starter nå i høst opp treninger med el-innebandy for personer med funksjonsnedsettelser. Vi i Sortland FrP vil det skal åpnes samme tilbud her og i andre kommuner i både Vesterålen og Nord-Norge forøvrig.

Idrett er en viktig arena for å være sosial sammen med andre og for å oppleve glede og mestring.

El-innebandy er en teknisk og actionfylt idrett som utførers i kjelker på tre hjul. Foran på kjelken er det en plate som anvendes for å kontrollere ballen og sende den videre til medspillere og i mål. Kjelken styres av en joystick. El-innebandy kan spilles av mange og det passer like godt for jenter som for gutter. Aldersspennet er og stort for hvem som kan delta.

Jo flere idrettslag som starter opp jo større muligheter blir det for å få et større samhold der det og er muligheter for å arrangere turneringer.

For at mennesker med funksjonsnedsettelser skal oppleve gleden ved idrett er det viktig at det legges til rette for dette med trenere som har kompetanse til å se den enkelte og at det skapes gode miljøer der alle føler seg inkludert.

El-innebandy kom til Norge i 2004. De første tilbudene ble etablert i Akershus idrettskrets. De siste årene har el-innebandy hatt en stor utvikling med et økende antall klubber. I 2008 fikk Norges Bandyforbund inkluderingsprisen for sitt fremragende arbeid med å utvikle aktivitetstilbudet.

Spillet foregår i gymsal eller idrettshall. Hvert lag kan ha 2 eller 3 spillere på banen samtidig. Det er et lagspill der de utøver aktiviteten sammen med andre og der samarbeid, samspill og spilleglede står sentralt.

Spillerne lærer seg å unytte kjelkens funksjonaliteter samtidig som de lærer seg forståelsen for selve spillet.

Det finnes to typer kjelker, en brukerstyrt som styres ved hjelp av en joystick og en ledsagerstyrt som er tilpasset spillere som ikke selv klarer å styre og skyte. Dette gjør at el-innebandy som paraidrett når mange brukere.

Det å leve med en funksjonsnedsettelse medfører et stort merenergiforbruk slik at i hverdagen deres må de i stor grad forholde seg til energiøkonomisering for å komme seg gjennom dagene uten å bli altfor slitne. El-innebandy er en idrett der de ikke sliter seg like mye fysisk ut som ved f.eks. fotball og håndball, men de får brukt seg noe fysisk og mye mentalt, mentale stimuli som frigjør lykkehormoner i bøtter og spann.

Vi i Sortland FrP vil at dette realiseres så snart som mulig i Sortland kommune, vi vil og jobbe for at det ansettes en person i Kommunen som skal ha ansvar for oppfølging og tilrettelegging for fritidsaktiviteter til de med fysisk og psykisk funksjonsnedsettelse og utviklingshemming, dette fordi foreldre og foresatte til disse barna ofte har stor grad av omsorgsslitasje og dermed mindre overskudd og kapasitet til å stille opp som trenere mm.