Grønn industri dør av tomme ord

Equinor får strøm mens Norwegian Crystals går konkurs. Er dette regjeringens grønne satsing?

Etter regjeringens klarsignal om å gi Melkøya strøm fra land, og ditto handlingslammelse i møte med grønne industribedrifter som sliter, kan en nesten få inntrykk av det.

Konkursen i Norwegian Crystals er en tragedie. Først og fremst for lokalsamfunnet, ansatte som mister jobben, og deres familier.

Men også fordi den er så avslørende for det regjeringen kaller grønn næringspolitikk. En forbløffende uvilje mot å innse hva en grønn næringspolitikk kan gi oss, men også hva den krever.

Utfordringene til norsk solindustri, illustrert med konkursen i Glomfjord og nedtrappingen i REC Solar i Kristiansand, kommer samtidig som både EU og USA girer opp satsingen på fornybar energi og grønn industri. Dette handler om næringspolitikk, om sikkerhetspolitikk, og om arbeidsforhold. Det handler også om klima, siden det å produsere elementer til solindustrien basert på forurensende kullenergi i Kina er like meningsløst som å produsere norsk gass eller olje med verdifull fornybar energi fra land.

De nye grepene til EU og USA står i fare for å forsterke Norges utfordringer med å tiltrekke oss nok kapital, spesielt til innovasjon som foreløpig er umoden eller lite lønnsom. Nå er tiden inne for å lære av Statens virkemiddelbruk overfor oljenæringen.

Gjennom SDØE-ordningen (Statens direkte økonomiske engasjement) går Staten inn og tar eierandeler i olje- og gassindustrien. Det gir risikoavlastning for selskapene, samtidig som deler av avkastningen fra selskapene som lykkes, tilfaller fellesskapet. Miljøpartiet De Grønne på Stortinget har foreslått en tilsvarende statlig investeringsmekanisme for grønne prosjekter, Statens direkte grønne eierskap (SDGE), som kan sørge for forutsigbarhet til grønne industribedrifter som er etablert i Norge eller vurderer å investere her.

På den måten kan Staten – uten direkte subsidier eller nye statlig heleide bedrifter – bidra aktivt til omstillingen av det norske samfunnet gjennom utslippskutt, bevaring av natur og et mer sirkulært næringsliv.

Viktigst er likevel at det bidrar til stabile jobber som sikrer folk ei trygg framtid. Enten de lever livene sine i Glomfjord, i Kristiansand eller i Hammerfest.